Nekad se vjerovalo da soja nije zdrava u trudnoći. Evo što kaže novo istraživanje

Foto: Pexels

SOJA je poznata kao vrlo zdrava namirnica, a sadrži niz spojeva poznatih kao izoflavoni, koji mogu optimizirati proizvodnju hormona i smanjiti simptome povezane s menopauzom. Što je s njenom konzumacijom u trudnoći?

Prvo što treba imati na umu je da gotovo svakodnevno nastaje neki novi proizvod od soje, osobito od one s visokim udjelom proteina i namijenjene veganima. Međutim, kvaliteta proteina nije tako visoka kao u hrani životinjskog podrijetla. Soji čak nedostaje nekoliko esencijalnih aminokiselina.

Soja sadrži neke "antinutrijente"

Jedan od razloga protiv konzumacije soje tijekom trudnoće je prisutnost "antinutrijenata" u hrani. Radi se o nizu elemenata koji smanjuju bioraspoloživost određenih esencijalnih minerala, poput kalcija, željeza ili cinka. Manjak ovih hranjivih tvari mogao bi negativno utjecati na fetus, kako je navedeno u studiji objavljenoj u časopisu Nutrients.

Štoviše, soja se često uzgaja uz korištenje puno pesticida, kako bi se smanjio rizik od nametnika. Te su tvari vrlo topljive u mastima (prianjaju na masti) i mogu dospjeti do fetusa kroz placentu. Stoga, kada je podrijetlo soje nepoznato, najbolje ju je izbjegavati. Ali kada dolazi s organskih plantaža, ne bi trebala sadržavati spomenute toksine.

Dakle, je li sigurno konzumirati soju tijekom trudnoće?

Unatoč navedenom, nema čvrstih dokaza koji bi upućivali na to da unos soje može biti štetan za zdravlje trudnica i fetusa. To vrijedi sve dok se konzumira umjereno i u sklopu zdrave, raznolike i uravnotežene prehrane.

A što je s prerađenim proizvodima od soje?

S prerađenim proizvodima od soje treba biti oprezan jer su mnogi od njih loše kvalitete i sadrže aditive, jednostavne šećere i transmasti. Takve namirnice ne moraju imati izravan štetni učinak na fetus ili na zdravlje žene, ali bolje je njihov unos svesti na minimum.

Dugoročno gledano, mogu imati negativan utjecaj na funkcioniranje metabolizma i na upalne markere u tijelu, što se prevodi u povećan rizik od bolesti. Stoga bi ovu vrstu hrane trebalo reducirati u prehrani trudnica, ali i opće populacije. Prehrana bi se uvijek trebala temeljiti na svježoj i nutritivno bogatoj hrani.

Soja se može konzumirati tijekom trudnoće, ali...

Ključ dobre prehrane je raznolikost i energetska ravnoteža, pa bi konzumacija proizvoda koji sadrže veliku količinu antinutrijenata mogla imati suprotan učinak. Tijekom trudnoće, izbjegavanje deficita važnih elemenata ključno je za održavanje dobrog zdravlja majke i budućeg djeteta.

Na kraju, ako sumnjate u to koje namirnice smiju ili ne smiju biti uključene u vašu prehranu ako ste trudni, uvijek je najbolja opcija posavjetovati se sa stručnjakom.

Pročitajte više