Neki bake i djedovi se ljute jer se od njih očekuje da čuvaju djecu. Evo zašto

Foto: Pexels

Bake i djedovi drastično su se promijenili tijekom posljednjih nekoliko desetljeća. Danas su puno aktivniji, mnogi rade i nakon umirovljenja, često putuju ili vode užurbane društvene živote.

Marcia Kester Doyle, i sama baka, nekoć je bila zaposlena mama. Prisjetila se koliko je njezina majka rado čuvala unuke, dok je njezin otac bio sušta suprotnost.

"Moj otac je volio izlaziti i nije htio žrtvovati mirnu večer u restoranu s pet zvjezdica da bi ostao kod kuće i čuvao moju djecu", napisala je u eseju za Yahoo Life.

S druge strane, Marcijini svekar i svekrva željeli su biti više uključeni u živote svojih unuka, ali su živjeli predaleko.

"Na kraju sam morala prihvatiti neizbježno: moji roditelji bili su sretni kad su se družili s unucima na obiteljskim okupljanjima. Uglavnom, nisu htjeli isključivu odgovornost za moju djecu ako ja nisam u blizini", nastavila je.

Nekim bakama i djedovima briga o djeci previše je naporna

Kad je konačno dovela u pitanje očevo oklijevanje da čuva unuke, on joj je objasnio da smatra kako je izvršio svoju roditeljsku dužnost kada je odgojio nju i njezinu braću i sestre te da nije dužan pomagati joj u podizanju djece.

"Priznao mi je da mu nije ugodno s dojenčadi ili malom djecom koja su preglasna i preaktivna za njega te je obećao da će se više uključiti kad porastu. Njegova mi je iskrenost zapravo bila olakšanje. Volio je moju djecu", pojasnila je Marcia.

Psihologinja Barbara Greenberg tvrdi da neki bake i djedovi nisu sretni što se od njih očekuje da čuvaju djecu u životnoj fazi kada konačno mogu slijediti svoje interese. Drugi pak mogu smatrati da je briga o djeci previše naporna za njihovu dob.

"To je vidljivo kada se dijete ne može kontrolirati. Ako imate nemirno dijete, baka i djed vas možda odbijaju kako vam ne bi povrijedili osjećaje, ili ako im je neugodno suočiti vas s problemom i istaknuti probleme u ponašanju vašeg djeteta", tvrdi Greenberg.

Pokrenite razgovor i budite strpljivi

Mnogo je razloga zašto neki bake i djedovi zaziru od čuvanja djece, ali niti jedan nije zbog nedostatka ljubavi prema unuku.

"Moja je generacija navikla na pretrpane rasporede i aktivnu društvenu aktivnost, pa je pomalo drsko očekivati da će bake i djedovi posvetiti veliki dio svog vremena čuvanju djece. Čak i ako imate blizak odnos sa svojim roditeljima, to ne jamči da će preuzeti aktivnu ulogu u životu vašeg djeteta. Također, prisiljavanje na čuvanje djece može izazvati ljutnju i povrijeđene osjećaje. To se posebno odnosi na roditelje koji rijetko uspostavljaju kontakt s bakom i djedom, osim ako im nije potrebna pomoć. Baka ili djed koji se osjećaju nedovoljno cijenjenima bit će manje spremni uskočiti", smatra Marcia.

Ako je roditelj uzrujan što njegovi roditelji nisu više uključeni, to treba riješiti. Greenberg predlaže iskrenu raspravu.

"Razgovoru pristupite smireno i bez osuđivanja. Izbjegavajte ih uspoređivati s drugim bakama i djedovima koje poznajete, a koji s entuzijazmom čuvaju unuke. U tom slučaju, nesporazumi mogu postati problematični", pojasnila je.

U konačnici, roditelji bi trebali biti otvoreni i izravni u pogledu svojih očekivanja, ali bakama i djedovima trebaju dati vremena da o svemu razmisle te da i sami kažu što o svemu misle.

"Povezivanje bi moglo potrajati, ali počet će započinjanjem vrlo važnog razgovora, pronalaženjem kompromisa i strpljenjem", zaključila je Greenberg.

Pročitajte više