Nema puno vremena: Mama napravila listu svega lijepog što njena kćer mora vidjeti prije nego oslijepi

Foto: Cailee's Corner

TUŽNU sudbinu koja je zadesila malenu šestogodišnju Cailee Herrell iz Arizone njena mama ovih dana pokušava pošto poto pobijediti i svojoj mezimici omogućiti da dok još nije kasno vidi sve ljepote svijeta. Zato je osmislila podugačku listu s kojom je malenu povela na "once in a lifetime vizualnu avanturu".

Cailee su dijagnosticirali rijetku genetsku bolest koja je nepovratno uništava vid, a liječnici kažu kako joj je ostalo još svega nekoliko godina prije nego potpuno oslijepi. Zato se njena mama Catrina Frost posvetila ispunjavanju "što sve moramo vidjeti liste"

Dok druga djeca imaju cijeli život pred sobom za posjet najvećim atrakcijama Cailee će sve to morati vidjeti u kratkom roku. Disneyland je naravno bio jedna od obaveznih točaka na njihovoj karti, no putovanje nastavljaju gotovo svaki dan. Njena majka želi da Cailee doslovno vidi sve.

Cailee inače pati od rijetkog genetskog poremećaja poznat kao FEVR koji sprječava dotok krvi u mrežnicu zbog čega ona neminovno propada i tako progresivno oslabljuje nje vid. Ne postoji lijek, a niti je znanost dosad otkrila neke veća otkrića vezana uz tu bolest s obzirom da je zaista riječ o vrlo rijetkom poremećaju. Doduše, liječnici se i dalje bore da joj barem malo produže vid - dosad je bila na pet operacija, ali kako lijeka nažalost nema mama je odlučila da Cailee stvori što bogatiju vizualnu uspomenu koje će se moći sjećati jednom kada zapadne u tamni svijet. Isto tako svakodnevno se trude upoznati je sa strukturama materijala, oblicima i mirisima kako bi ih mogla automatski prepoznavati onda kada ih više ne bude mogla vizualno prepoznati.




Njihova je lista iz dana u dan sve kraća, no kako kaže mama Catrina, toliko je toga što još mora vidjeti. Zato je njihova sljedeća postaja, a možda su neke od njih u međuvremenu i posjetile - Vodeni svijet, Phoenix Fashion Week, odveli su je i da uživa na snijegu, a svi oni koji ih redovno prate putem društvenih mreža ne propuštaju dati i svoje prijedloge.



Kako je ovo vizualno putovanje prilično skupo, njihov projekt trenutno financira fundacija Crowdsourcing putem GoFundMe stranice na kojoj je Cailee dobila gomilu komentara potpore.

Pročitajte više