Njemačka umjesto dječjeg doplatka uvodi financijsku naknadu do 636 eura

Foto: EPA

NJEMAČKA 2025. godine planira uvesti osnovno dječje osiguranje ili Kindergrundsicherung. Njime bi se zamijenili dječji doplatak, građanski dodatak za djecu i dječji dodatak te uveo zajamčeni iznos za svu djecu.

Visina Kindergrundsicherunga ovisila bi o dobi djeteta i stanju prihoda roditelja. Primjerice, najmlađa djeca dobivala bi 530 eura, a najstarija do 636 eura mjesečno.

Dječji doplatak u Njemačkoj iznosi 250 eura mjesečno. U slučaju građanskog dohotka - Bürgergelda - djeca mlađa od šest godina trenutno primaju 318 eura mjesečno, dok djeca od 14 do 17 godina dobivaju 420 eura. Ministar za socijalna pitanja Hubertus Heil najavio je u utorak kako bi naknade od 2024. godine trebale porasti na 357 eura za djecu mlađu od šest godina i na 471 euro za djecu od 14 do 17 godina, piše Fenix Magazin.

Od 2025. osnovno dječje osiguranje treba kombinirati sve postojeće naknade za djecu. Time se želi doprijeti do obitelji koje zbog birokratskih prepreka ili nedostatka znanja nisu mogle doći do financijskih sredstava koja im pripadaju.

Pročitajte više