Novo istraživanje pokazuje da su slučajevi ADHD-a u porastu

Foto: Pexels

Novo izvješće Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) skreće pažnju na ono što nazivaju "rastućim javnozdravstvenim problemom": dijagnoze ADHD-a kod djece u dobi od 3 do 17 godina. Prema CDC-u, jedno od devetero djece u SAD-u sada ima dijagnozu ADHD-a.

Istraživači koji stoje iza izvješća otkrili su da je 2022. godine 7.1 milijun djece u toj dobnoj skupini dobilo dijagnozu ADHD-a, što je milijun više nego 2016. godine. Melissa Danielson, glavna autorica studije, napomenula je da bi skok mogao biti povezan s vremenom jer je studija provedena tijekom pandemije, kada su mnoga djeca doživjela pojačani stres, depresiju i anksioznost.

"Pandemijski povezani obiteljski stresori, poput bolesti i smrti u obitelji i zajednici, promjene u roditeljskom radu i školovanju djece, smanjene socijalne interakcije te povećan strah i nesigurnost, faktori su koji mogu povećati simptome nepažnje, impulzivnosti i hiperaktivnosti," stoji u studiji.

"Mnoge od dijagnoza mogle su biti rezultat procjene djeteta zbog druge dijagnoze, poput anksioznosti ili depresije, pri čemu je liječnik identificirao da dijete također ima ADHD", rekla je Danielson za NPR.

Simptomi ADHD-a razlikuju se kod dječaka i djevojčica

Još jedan mogući razlog za povećanje dijagnoza jest povećana svijest o simptomima ADHD-a. Povijesno gledano, dječacima je ADHD bio dijagnosticiran oko 2.5 puta češće nego djevojčicama, ali posljednjih godina ta se razlika smanjuje.

"Dječaci često imaju hiperaktivni ili impulzivni ADHD, gdje će trčati na ulicu, skakati ili raditi stvari koje ih mogu dovesti u opasnost od ozljeda", objasnila je Danielson. "Djevojčice imaju tendenciju manifestirati svoj ADHD na način nepažnje. One će sanjariti ili se boriti s nedostatkom fokusa, ili biti hiperfokusirane na određeni zadatak koji možda nije onaj na koji bi trebale biti fokusirane."

Nova studija objavljena je u časopisu Journal of Clinical Child & Adolescent Psychology. Još jedno zanimljivo otkriće iz izvješća je da samo oko polovice djece dijagnosticirane s ADHD-om uzima lijekove za to stanje, u usporedbi s dvije trećine u 2016. godini. Studija nije istraživala to, ali nestašice lijekova za ADHD širom SAD-a poklapaju se s vremenom prikupljanja podataka.

Pročitajte više