Očeve prehrambene navike imaju utjecaja na zdravlje fetusa, tvrdi studija

Foto: Shutterstock

TRUDNICE uvijek moraju osjećati pritisak da budno paze na svoje navike u jelu i piću kako bi osigurale da njihova beba dobije najbolju moguću podlogu za zdrav razvoj.

Ali što je s očevima?

Njihova tijela su potpuno odvojeni entiteti od djetetovog pa nas to sve navodi na pomisao da je sasvim u redu da jedu što god žele. Ali to nije slučaj. Nova studija iz Australije pokazala je da tatine prehrambene navike tijekom partneričine trudnoće mogu igrati važnu ulogu u dobrobiti njihove bebe.

Provedena od strane Obiteljske kohorte Queenslanda i vođena od strane Sveučilišta u Queenslandu, studija na otprilike 200 parova, od kojih su svi bili u heteroseksualnim vezama i čekali bebe, proučavala je kako prehrana budućeg oca može utjecati na zdravlje njihove bebe. Svi su se parovi složili izvijestiti o svojim prehrambenim navikama.

Budući očevi imaju značajan utjecaj na prehranu partnerice

Ispostavilo se da su budući očevi koji su slijedili preporučene dnevne smjernice prehrane pomogli svojoj trudnoj partnerici da radi to isto. Smjernice su uključivale puno voća, povrća i žitarica, a postojala je izravna veza između tatinog pridržavanja prehrambenih smjernica i mamine prehrane. Na primjer, samo 28.4 posto mama konzumiralo je dovoljno povrća u usporedbi s 15 posto očeva, dok je 41.4 posto mama jelo dovoljno voća u usporedbi s 31 posto očeva.

U suštini, ovi su očevi pomogli da njihova trudna partnerica zadrži pravi put s vlastitim zdravim prehrambenim navikama tako što su se pokazali kao solidarni timski igrači. Uostalom, prilično je teško držati se plana zdrave prehrane ako osoba s kojom živite stalno jede nezdravu hranu pred vama.

Zdrave prehrambene navike tijekom trudnoće jedan su od načina na koje beba može dugotrajno napredovati

"Zdrava prehrana tijekom trudnoće daje nerođenom djetetu važan temelj za dobro zdravlje u budućnosti, ali mnoge trudnice ne ispunjavaju preporučene prehrambene smjernice", smatra profesorica Vicki Clifton, koja je bila glavna istraživačica u spomenutoj studiji.

"Istraživanje sugerira da bi bolje obrazovanje i podrška partnerima mogli pomoći u poboljšanju prehrambenih navika budućih majki, što će zauzvrat učiniti fetus zdravijim i smanjiti njegov budući rizik od bolesti", rekla je.

"Iako je poznato da obrazovanje, prihodi i indeks tjelesne mase utječu na to kako žene jedu u trudnoći, ova studija rješava jaz spoznaje o tome kako partnerove prehrambene navike utječu na buduće mame", rekla je dr. Shelley Wilkinson.

Podrška budućoj mami dijeljenjem njezinih izbora prehrane nije jedini način na koji tata može pomoći osigurati zdravlje svoje bebe. Studija iz 2013. sa Sveučilišta McGill u Montrealu pokazala je da viša razina vitamina B9 ili folata u prehrani tate prije začeća može biti ključna za zdrav razvoj bebe, prema Global Newsu. Ovaj vitamin se nalazi u lisnatom povrću i nekim žitaricama te je važan element u sprječavanju mogućih urođenih mana.

Pročitajte više