Odgojiteljica tvrdi da roditelji koji rade ovih sedam stvari brljaju u odgoju

Foto: Pixabay

Uz milijune teorija i savjeta o roditeljstvu, nije čudno što roditelji ne znaju što je ispravan odgoj. S obzirom na to da puno vremena provodi s djecom, odgojiteljica koja se koristi pseudonimom Maria Biggins, otkrila je koje postupke i rutine roditelji najčešće nameću svojoj djeci, a koje zapravo mogu uzrokovati jako veliku štetu u odgoju.

Ne znaju reći "ne"

Kada djetetu zadrhti donja usna, a oči mu se počnu puniti suzama, možda ćemo ipak popustiti. Ali prema Bigginsu, čvrsto 'ne' je ključno za postavljanje granica.

"Nama jako otežava kad u vrtiću imamo djecu čijim roditeljima je teško reći ne. U vrtiću postoje jasna pravila, a takva djeca ih ne poznaju i s njima je onda teško upravljati", pojasnila je Biggins za The Sun.

Pretjerano ugađanje djeci

Kad govorimo o postavljanju granica, prekomjerno ugađanje djeci također može biti štetno. Biggins je uočila da roditelji od pandemije sve više pretjeruju s ugađanjem mališanima.

"Jednom sam ocu rekla da mu kći za vrijeme ručka nije ništa jela. Odgovorio mi je da je to zato što nemamo tablet ili televizor na kojem bismo joj pustili Peppu Pig", prisjetila se odgojiteljica.

Smatra da je dosljednost ključna u odgoju zdrave i sretne djece.

Kupovina previše igračaka

Slično tome, davanje djetetu svake igračke, knjige i videoigre koju poželi, također nije poželjno. Biggins ističe da djeci ne trebaju stalno nove stvari. Roditeljima savjetuje da potiču djecu da pronađu nove načine zabave sa starim igračkama.

Davanje previše izbora

I davanje više mogućnosti djeci može biti osobno. Biggins smatra da se roditelji ne trebaju posavjetovati sa svojim djetetom o svakoj odluci, jer ono treba naučiti o konceptu odgovornosti i obveze.

Prekomjerna kontrola

Najbolje je pronaći zlatnu sredinu jer preuzimanje kontrole nad svakom odlukom koju dijete donese može značiti da dijete nikada neće naučiti kako donijeti najbolji izbor. 

Ne podučavanje obavljanja nužde na tuti

Biggins kaže da bi roditelji trebali procijeniti kada je njihovo dijete spremno skinuti pelene. Iako je svjesna da postupak učenja obavljanja nužde na tuti oduzima vrijeme, smatra da je vrlo važno da roditelji to naprave.

Odlazak bez pozdrava

Može biti primamljivo iskrasti se iz vrtića čim ostavite dijete, ali za neke mališane to može biti traumatizirajuće. Biggins tvrdi da roditelji nikada ne bi smjeli ostaviti djecu i otići bez pozdrava.

"To znači puno suza. Mislim da nije u redu bježati. Samo učite djecu da vam ne mogu vjerovati." Zaključila je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.