Oprez trudnice za volanom!

Foto: 123rf 

 I PRIJE nego beba dođe svaka mama već dobro skrbi za nju - pazi što jede, kako se kreće, gdje se kreće, pušta bebi glazbu, živi zdravo, ide na preglede... često - automobilom. 
 
Život vaše bebe počinje dakle puno prije nego ona dođe na svijet. Zato ako upravo proživljavate trudničke dane, a često ste za volanom - pročitajte ove savjete jer su oni u ovom trenutku puno važniji od savjeta kako stvoriti sigurno okruženje za vaše dijete i kako ga hraniti, jednom kada za to dođe vrijeme. 

Promet je rizik, a trudnica u prometu krije dvostruku opasnost - za sebe i za svoje nerođeno dijete, a iako zakoni kažu jedno, u slučaju trudnoće na snazi su ponekad malo drugačija pravila. Malo. 

Donosimo vam nekoliko važnih savjeta koje trudnice moraju imati na pameti svaki put kada sjednu za volan. 

1. Provjerite retrovizore

Nijedna trudnica neće zaboraviti namjestiti svoje sjedalo prije vožnje, jer joj rastući trbuh treba veću komociju, no kako vaš trbuh raste vaše se tijelo pomiče, odnosno kut pogleda postaje drugačiji i stoga je jako važno, posebno ako ne vozite baš često, svaki put kada sjednete u automobil dobro namjestiti sve retrovizore. 

2. Oslobodite se viška odjeće 

Ukoliko vam je hladno, radije prvo zagrijte automobil pa u njega sjednite bez jakne jer će svaki sloj viška dodatno otežavati vaše kretnje koje su sada ionako već same po sebi malo otežane. 

3. Sigurno se vežite 

Dok za "obične" vozače vrijede malo drugačija pravila, trbuh u vožnji mora biti maksimalno zaštićen. Zato obratite posebnu pozornost na vaš pojas, odnosno na tri ključne točke - ključnu kost, gornji te donji dio trbuh. Pojas u gornjem dijelu tijela mora bi namješten posred kosti te se spuštati između grudi, potom mora izbjeći gornji dio trbuha (mora biti postavljen po strani), dok u donjem dijelu pojas mora ležati preko bedara - da nikako ne stvara pritisak na donji dio trbuha. 

4. Sjednite što dalje od volana

Kada namještate svoje sjedalo, posebnu pozornost obratite na razdaljinu između volana i tijela koja mora biti što veća. Neki automobilu imaju mogućnost namještanja pedala pa ako je to slučaj s vašim automobilom, izvucite ih maksimalno. Isto vrijedi i za volan koji se može odmaknuti, no ukoliko automobil koristi i suprug pa da se one ne bi morale svaki put nanovo namještati, u svakom slučaju pazite na razmak - da vam noge i ruke budu što više ispružene. 

>>>Putovanje s malom bebom<<<

5. Planirajte rutu vožnje 

Blesavo je to možda reći, ali trudnički su hormoni važan detalj sigurnosti u prometu, jer nikada ne znate kako ćete reagirati na: loše vozače, krivo skretanje bez mogućnosti jednostavnog povratka na svoju rutu, vožnju nepoznatim cestama... Zato ako imate navigaciju ili mogućnost da prije puta "upoznate" rutu - olakšajte si čisto da izbjegnete eventualne šize.


&amp;amp;lt;br&amp;amp;gt;

6. Prijete li vam mučnine? 

Ukoliko trudnica pati od mučnina najbolji bi savjet bio da se kloni volana, jer teško da ćete si moći pomoć u gustom prometu ako vas iznenada uhvati jaka mučnina i povraćanje. Stoga ako ste jedna od tih "nesretnih" trudnica, izbjegavajte vožnju ili, ako već dovoljno dobro poznate svoje mukotrpne rituale, dobro osluškujte svoje tijelo kako bi mogli prepoznati sprema li vam se nova epizoda mučnina i povraćanja. 

>>>Ne radite ovo dok putujete s djecom<<<

7. Vozite se s djecom? 

Nije lako biti trudnica u prometu, posebno u trećem tromjesečju, no kada pritom još vozite i djecu koja vam u svakom trenutku mogu odvratiti pažnju - tada stanite. Ukoliko je dijete zavezano u svojoj pravilno namještenoj sjedalici, nema razloga da ih smirujete ili im udovoljavate u vožnji. Ako baš traže vašu pažnju tada stanite na sigurnom ugibalištu, udovoljite/pomognite djetetu, a tek potom sigurno opet krenite na cestu. I nipošto nemojte jednom rukom pokušavati pomoći djetetu na stražnjem (ma ni na prednjem) sjedalu, jer vaša vožnja treba potpunu pozornost s oba oka i obje ruke. Uostalom, zaista je teško s velikim trbuhom okrenuti se prema stražnjem sjedištu jer su vaše reakcije i vaše tjelesne mogućnosti u trudnoći doista jako smanjenje. 
 
 
 

Pročitajte više