Osnove njegovanja novorođenčeta: Što morate znati prije izlaska iz rodilišta

Foto: Unsplash

ŽIVOT s novorođenčetom može biti čaroban, ali i iscrpljujući, zastrašujući te porazan. Vjerojatno ne postoji roditelj koji se po dolasku kući iz rodilišta nije upitao je li sposoban brinuti se za to maleno, bespomoćno stvorenje. Koliko god bilo teško biti roditelj prvi put, ne bojte se, najveće su šanse da će sve biti u redu.

“Bebe su puno snažnije nego što roditelji misle”, kaže pedijatrica dr. Jennifer Shu, koautorica knjige Heading Home With Your Newborn: From Birth to Reality. 

S vremenom i roditelji nauče prepoznati i razumjeti bebine potrebe, njihove želje i bioritam. Njega novorođenčeta (dijete mlađe od 28 dana) nije lagana, ali s pravim savjetima i uz malo pomoći postane izvodiva. Evo nekoliko preporuka stručnjaka na koje biste morali pripaziti:

  • Američka akademija pedijatara preporučuje dojenje barem šest mjeseci. Bez obzira na to koristite li vlastito mlijeko ili formulu, na početku hranite svoju bebu često da biste joj pomogli da zadrži kilažu s porođaja.
  • Kada stavljate novorođenče na spavanje, pazite da leži na leđima i da oko njega nema igrački, dekica itd. Novorođene bebe spavaju između 16 i 17 sati dnevno. Razmislite o uspostavljanju rutine za odlazak na spavanje.
  • U higijeni tijela novorođenčeta preporučuje se koristiti samo vodu. Dok pupčani bataljak ne otpadne i pupčana rana ne zaraste, preporučuje se suho pranje, tj. brisanje djeteta vlažnom pamučnom krpicom. Posebnu pozornost treba obratiti na vrat, područje pazuha, područje iza ušiju, pelensku regiju i područje između prstiju na rukama i nogama
  • Ako se osjećate iscrpljeno ili depresivno, potražite pomoć. Jedna od devet majki razvije postporođajnu depresiju, ali liječenje pomaže.
  • Ako vam beba ima rektalnu temperaturu višu od 38 stupnjeva, prestane jesti ili ako joj koža ili bjeloočnica požute, odmah nazovite pedijatra. Visoka temperatura kod beba može biti znak opasne infekcije.

Temperatura, nedostatak sna i žutilo ne moraju nužno biti znakovi nečeg ozbiljnog, ali liječnik će vam znati dati savjet kako postupiti ili pregledati bebu za svaki slučaj. Ako vam se učini da na vašoj bebi nešto možda nije u redu, poslušajte svoje instinkte i javite se barem telefonski liječniku ili patronažnoj sestri.

Slično vrijedi i za vas - ako uočite neobično jako krvarenje, bolove koje ne povezujete s povlačenjem maternice ili nešto što vas muči i zabrinjava, javite se ginekologu.

Pročitajte više