Ostala je trudna unatoč spirali. Prvo je rodila, a onda su je uklonili

PAULA dos Santos Escudero Alvarez (32) rodila je u Rio de Janeiru 4. srpnja sina Bernarda. Ova priča ni po čemu ne bi bila posebna da Paula nije tri godine imala ugrađenu spiralu, kao metodu zaštite od trudnoće. Usprkos tome je ostala trudna, što je iznimno rijetko, jer ovaj uređaj djeluje od pet do deset godina.

Bernardo je rođen u 32. tjednu, težak tri kilograma. A još veće iznenađenje je što je Paula i prvog sina Gabriela začela dok je pila kontracepcijske pilule.

Fotografkinja Michelle Oliveira, koja je dokumentirala Paulin porođaj, odnosno trenutke neposredno nakon njega, opisuje Bernarda kao čudo. 

"Kad je beba rođena, spirala je uklonjena i stavili smo mu je u ruku. Čvrsto ju je primio dok je odmarao na mami. Tako smo zapravo prikazali njegov dolazak na svijet", opisala je. 

Prema dostupnim podacima, spirala se smatra najdjelotvornijom metodom kontracepcije. Učinkovita je u 99 posto slučajeva. Spirala sprječava trudnoću tako što izaziva upalne promjene sluznice maternice, čime se onemogućuje implantacija. Pojačano luči cervikalnu sluz što je prirodna barijera spermijima pri prolazu u više dijelove ginekološkog sustava te smanjuje njihovu pokretljivost.

U iznimno rijetkim slučajevima, kad do trudnoće ipak dođe, spirala se pokušava ukloniti što je prije moguće. U Paulinom slučaju to nije bilo moguće jer nije bila vidljiva. 

Pročitajte više