Otkrijte najlakši način da bebi pomognete kada joj je začepljen nosić

Foto: Instagram

ZAČEPLJEN nosić je redovna pojava kod beba, a uzroci su najčešće prehlada ili alergija. 
 
Ponekad ova situacija može biti veoma neugodna i za majku i za bebu. No postoje određene metode uz pomoć kojih ćete vašoj bebici pomoći da prodiše. Donosimo vam nekoliko savjeta kako da joj pomognete.
 
Budući da se bebama mlađim od tri mjeseca ne preporučuje davanje lijekova, to nikako nemojte raditi jer, umjesto da joj pomognete, mogli biste joj izazvati druge zdravstvene probleme. Ono što trebate napraviti jest umjesto lijeka koristiti blagu otopinu slane vode koju možete napraviti i sami. Ukapajte joj nekoliko kapi slane vode u nosnice i blago ih masirajte kako bi slana voda mogla ući u nos.
 
I kupka u prostoriji s dosta pare može biti veoma efikasna kod začepljenog nosa novorođenčadi. Uzmite bebu u naručje i odnesite je u kupaonicu, uključite što topliju vodu i sjednite s bebom. Dok beba udiše zrak, topla para pročistit će dišne puteve i pomoći bebi da prodiše.
 
Također, možete joj pomoći tako što ćete koristiti pumpice koje možete naći u ljekarnama.
 
Ako beba ne može disati na nosić, logično je da će disati na usta, stoga nemojte zaboraviti bebi unositi dovoljno tekućine kako biste spriječili da dehidrira.
 
Budući da bebe postaju nervozne kada ne mogu normalno disati kroz nos, uzmite bebu i zagrlite je, a vaš dodir učinit će da se beba brže smiri.

Pročitajte više