Otkrivamo što je preeklampsija s kojom se suočila i Beyonce na kraju trudnoće

Foto: 123RF / Google Trends

NAKON što je Beyonce u intervjuu za Vogue izjavila kako je tijekom trudnoće dobila toksemiju, odnosno preeklampsiju, mnoge je zainteresiralo što to znači, a dokaz tome su statistički podaci prikupljeni pomoću Google Trendsa. U samo nekoliko sati interes za ovo medicinsko stanje je značajno porastao na popularnoj internetskoj tražilici.

“Na dan kad sam rodila Rumi i Sira bila sam teška 98 kilograma. Dobila sam preeklampsiju i morala sam ležati u krevetu više od mjesec dana. Moje zdravlje i zdravlje djece su bili ugroženi pa sam podvrgnuta hitnom carskom rezu”, izjavila je Beyonce.

“Preeklampsija je visok krvni tlak praćen bjelančevinama u mokraći ili zadržavanjem tekućine koji se razvija između 20. tjedna trudnoće i kraja prvog tjedna nakon poroda”, navodi Medicinski priručnik za pacijente.

Postoji i eklampsija, a to je izraženiji oblik preeklampsije koji dovodi do grčeva nalik na one kod padavice ili kome, pojašnjava se dalje, a oba stanja mogu imati ozbiljne posljedice ako se ne nadziru.

“Žene kažu da osjećaju jake glavobolje, imaju mutan vid i snažne bolove u trbuhu”, izjavio je dr. Michael Cackovic sa studija medicine Sveučilišta Ohio za Daily Mail i dodao kako preeklampsija zahvaća pet do sedam posto trudnica.

Kod preeklampsije krvni tlak je viši od 140/90 mm Hg i žene otiču. Važno je mirovanje i ležanje na lijevom boku kako bi se olakšao pritisak na veliku venu u trbušnoj šupljini koja odvodi krv natrag u srce, poboljšavajući krvi protok, opisano je u Medicinskom priručniku za pacijente.

Dr. Cackovic pojašnjava kako carski rez nije nužan u slučaju preeklampsije, no izvodi se kada su simptomi ozbiljni.

“Ako žena ima preeklampsiju, obično se hospitalizira oko 34. tjedna trudnoće i nadzire. Ako su simptomi jako izraženi, porađamo je, a u slučaju blage preeklampsije pričekat ćemo do 37. tjedna”, dodaje liječnik.

Naime, ako se ovo stanje ne prati, majka može doživjeti napadaj ili moždani udar, a dijete se može prijevremeno roditi. Zbog toga se svaka trudnica mora javiti liječniku u slučaju da osjeti bilo kakve simptome preeklampsije poput oticanja, boli u abdomenu, teških glavobolja, promjena vida, povišenog krvnog tlaka ili količine proteina u urinu.

Pročitajte više