Ovako izgledaju obroci koji se serviraju trudnicama i rodiljama u čakovečkoj bolnici

Foto: Press

Županijska bolnica Čakovec postala je prva bolnica u Hrvatskoj koja se pridružila prestižnom certifikacijskom sustavu Healthy Meal Standard (HMS). Ovaj revolucionarni potez ima za cilj osjetno poboljšanje kvalitete obroka pacijenata te postavljanje novog standarda prehrane u zdravstvenoj skrbi, koji bi trebale slijediti i ostale bolnice.

Healthy Meal Standard (HMS) međunarodna je norma za upravljanje prehrambenim kategorijama u javnim institucijama. Osigurava da institucije u različitim sektorima, uključujući škole, vrtiće, bolnice, domove za starije i nemoćne, hotele i lječilišta, pružaju hranu prilagođenu specifičnim prehrambenim potrebama unutar sigurnog okruženja. Ovaj međunarodno priznati standard certificiran je i nosi zaštićeni jamstveni znak, obnavlja se svake tri godine, simbolizirajući izvrsnost u upravljanju prehranom.

Izbacuju se paštete, hrenovke i instant čajevi

U Županijskoj bolnici Čakovec projekt je uspješno pokrenut implementacijom Healthy Meal Standarda, počevši s Odjelom ginekologije i rodilišta koji je do sada obuhvatio preko 1000 pacijentica. Na Odjel ginekologije i rodilišta uvedene su kulinarske inovacije, kuhinja je obnovljena sitnim inventarom, ali i uređajima koji olakšavaju pripremu i održavanje kuhane hrane. Kulinarsko osoblje educirano je pod budnim okom majstora kuhara Zorana Delića, koji je i dio Healthy Meal Standard ekspertnog tima.

Od početka sljedeće godine na razini cijele bolnice izbacit će se paštete i hrenovke, povećana je raznovrsnost kruha za 40 posto, čajevi će se kuhati isključivo u rinfuzi, izbacit će se instant čajevi, povećana je raznovrsnost džemova, voća i tjestenine za preko 40 posto.

Pacijentice su oduševljene novom prehranom: "U restoranima ne dobiješ tako finu hranu"

U okviru provođenja sustava Healthy Meal Standard provedeno je anonimno istraživanje u suradnji sa ŽB-om Čakovec kako bi se ustanovilo zadovoljstvo pacijentica. U istraživanju su pacijentice dale vrlo visoku ocjenu zadovoljstva prehranom: 4.77 od mogućih 5.0. Evo nekoliko komentara pacijentica na novu prehranu u ŽB-u Čakovec.

"Pozitivno sam iznenađena svime. Okusom, količinom, raznovrsnošću namirnica, serviranjem. Nisam u restoranu, ali ovo je premašilo sva moja očekivanja u pozitivnom smjeru!"

"Sve je odlično! Vegetarijanski obroci bolji su nego što se mogu pronaći po gradskim restoranima."

"Sve je super i nemam nikakvih primjedbi."

"U našim restoranima ne dobiješ tako finu hranu."

"Svaki sam obrok poslikala, pogotovo prvi! Kod serviranja mislila sam da sam zabunom dobila nečiji tanjur koji ne pripada meni kao pacijentu."

"Obroci su kvalitetniji nego prije nekoliko godina."

"Ovo je jako veliko poboljšanje."

Ravnatelj županijske bolnice Igor Šegović istaknuo je kontinuirane napore bolnice u poboljšanju uvjeta smještaja pacijenata i radnih uvjeta osoblja. Poseban naglasak stavljen je na uvođenje nadstandardne prehrane na Odjelu za ginekologiju i porodništvo, što je potez koji je već primljen s pozitivnim odjekom kod pacijenata i osoblja bolnice, te najavio planove za proširenje ovog standarda na sve odjele bolnice u skoroj budućnosti.

Župan najavio mogućnost proširenja projekta i na vrtiće i škole u Međimurskoj županiji

Magistra nutricionizma Diana Gluhak Spajić objasnila je da provedba Healthy Meal Standarda u bolnici uključuje niz koraka za održavanje kvalitete. Ti koraci sežu od planiranja nabave, preko obuke kuhara i osoblja, krizne i opće komunikacije, usklađenosti sa zakonima i propisima, do stvaranja knjiga jelovnika i standarda i posluživanja. Naglasila je da je prehrana u bolnici sada u potpunosti usklađena s uputama Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Međimurski župan Matija Posavec izrazio je ponos što je Međimurje ponovno vodeće u Hrvatskoj, ovaj put s novim standardom prehrambene skrbi u Bolnici Čakovec. Ističe važnost zdrave prehrane kao ključnog preventivnog faktora te najavljuje mogućnost proširenja ovog modela ne samo na ostale dijelove Županijske bolnice Čakovec već i na vrtiće i škole u Međimurskoj županiji.

Pročitajte više