Ovakva ponašanja kod djece roditelji ne smiju ignorirati, kažu psiholozi

Foto: Shutterstock

POVREMENO ignoriranje lošeg ponašanja legitimna je roditeljska strategija, objašnjavaju psiholozi za Very Well Family. To našem mališanu pokazuje da njegove ludorije neće izazvati reakciju, što znači da je manja vjerojatnost da će ponoviti takvo ponašanje u budućnosti.

No dok neka ponašanja možemo selektivno ignorirati, kod drugih bismo trebali odmah reagirati. Bez odgovarajuće intervencije mogu se kasnije pretvoriti u mnogo veće probleme, upozoravaju psiholozi koji dodaju da bismo trebali obratiti pažnju na neke od ovih malih, ali značajnih problema u ponašanju.

Preuveličavanje stvari

U početku to su uglavnom mala pretjerivanja. Na primjer, dijete kaže prijatelju da može pretrčati kilometar za četiri minute ili uvjerava baku da je pojelo sve povrće iako nije dotaknulo ni jedno zrno graška. Ove male bijele laži nisu štetne, ali mogu ukazivati na ozbiljniji problem.

Psiholozi tvrde kako se djeca s vremenom naviknu da izgledaju bolje u očima druge osobe, najčešće svojih prijatelja ili vršnjaka, a samim time njihovo laganje postaje automatsko te sve češće. Na kraju, laganje može postati mnogo gore te uzrokovati velike probleme kod kuće ili u školi.

Selektivno slušanje

Više je nego neugodno kada znamo da nas naše dijete čuje, ali se pretvara da ne čuje. To može postati problem jer bi nas ono moglo početi stalno isključivati. Ako zna da ćemo ga uvijek iznova podsjećati, neće imati dovoljno poticaja da nas sluša kada prvi put govorimo.

To je najčešće dječji način da povrati malo moći i, ako se ne kontrolira, može dovesti do toga da dijete postane sve prkosnije, tvrde psiholozi. Stoga je važno da nauči slušati kada prvi put dajemo upute.

Pročitajte više