Ove stvari nalaze se u svakom domu, a mogu biti kobne. Klinci su jednom opsjednuti

Foto: Shutterstock

DJECA su znatiželjna, a naizgled bezopasni kućanski predmeti za njih mogu predstavljati potencijalno smrtonosnu opasnost. Medicinska sestra Nikki Jurcutz izdala je upozorenje roditeljima i objasnila im na što moraju posebno pripaziti kako bi zaštitili svoju djecu.

Predmeti koje spominje u videu objavljenom na stranici Tiny Hearts Education uključuju neosigurani namještaj i punjače za telefone, ali i tablete za pranje posuđa, kojima su djeca često fascinirana.

"Tablete za pranje posuđa mališanima izgledaju poput lizalica, a mogu uzrokovati trovanje. Umjesto da ih spremate ispod sudopera, držite ih visoko, izvan dohvata djece", rekla je Jurcutz.

Na drugom mjestu savjetuje roditeljima da stvari poput polica za knjige i stolova pričvrste za zid.

"Ako nisu osigurani i mališani s njih povlače stvari ili se penju po njima, lako se mogu prevrnuti i uzrokovati nezgodu", dodala je.

Također je upozorila na opasnosti poput lijekova, goriva i ulja, koje se ponekad drže u garažama, kao i na ukrasno bilje i sitno dekorativno kamenje te na higijenske proizvode u kupaonici.

"I ne zaboravite isprazniti vodu iz kanti. Zapamtite da se mala djeca mogu utopiti u samo 30 centimetara vode u manje od minute. Stoga uvijek okrećite kante naopako", kaže Jurcutz.

Konačno, roditelji moraju razmišljati i o čepovima za kadu, kojima se mališani mogu igrati i stvoriti opasnost od utapanja. Mogu se igrati i punjačima za telefone koje nerijetko ostavljamo uključenima u struju.

"Ako dijete žvače kraj telefonskog kabla dok je uključen u struju, prijeti mu strujna opeklina ili udar", ističe.

Iako ne možemo eliminirati sve ove predmete, rizik možemo smanjiti tako što ćemo ih pohraniti u zaključane ladice ili na više police. Uz to, djeca uvijek trebaju biti pod nadzorom, a roditelji obučeni dati prvu pomoć.

Pročitajte više