Ovo je 7 činjenica o trudnoći nakon 35.

Foto: Unsplash

DOVOLJNA je kratka pretraga interneta da saznate s kakvim se rizicima žena starija od 35 godina može suočiti tijekom trudnoće. Rizici uključuju veću učestalost carskog reza, dvostruko veći rizik od rađanja nedonoščadi i 7 posto veći rizik od gestacijskog dijabetesa.

Sve ove varijable mogu se kontrolirati ako žene koje zatrudne u starijoj dobi odgovorno odlaze na svoje liječničke preglede. Također je važno obaviti sve medicinske pretrage koje specijalist preporuči.

Tijekom trudnoće važno je voditi računa o svom zdravlju

Zdrava žena starija od 35 godina koja zatrudni nema nikakvih rizika za svoje zdravlje, kaže ginekologinja Isabel Palencia. Podržavajući svoju teoriju, ona tvrdi da se žene danas puno bolje brinu o sebi nego u prošlosti, kao i da mogu imati zdravu trudnoću ako idu na redovite preglede.

Objašnjava da su pravila koja se moraju poštovati uglavnom ista kao za 25-godišnjakinje. Glavna je iznimka što su liječnički pregledi temeljitiji. Starije žene trebaju se strogo pridržavati indikacija ginekologa.

7 činjenica o trudnoći nakon 35.

Informiranost o prednostima i nedostacima trudnoće nakon 35. godine najbolji je vodič koji možete imati. Iako ne postoje savršene formule, liječnici ponavljaju da je najbolja dob za trudnoću između 20-35 godina. Naš biološki sat je nešto što ne možemo usporiti ili promijeniti. Ovo je neizbježna istina s kojom se suočava sve više žena u novije vrijeme.

Svaka žena ima pravo i slobodu odlučiti kada će zatrudnjeti. Stranica You Are Mom donosi 7 prednosti i mana trudnoće nakon 35.

Prva trudnoća u zrelijoj dobi može značiti duži život

Žene koje kasnije zatrudne prvi put živjet će dulje od onih koje postaju majke u mlađoj dobi, pokazalo je američko istraživanje. Iako trudnoća u starijoj dobi povećava rizik od spontanog pobačaja i kongenitalnih malformacija, studija je otkrila da žene koje su zatrudnjele nakon 25. godine imaju 11 posto veću vjerojatnost da će doživjeti 90 godina u usporedbi s mlađim majkama.

Sve je veći broj trudnoća nakon 35. i sve više zdravih beba rođenih od tih majki

Između 1991. i 2001. je broj prvih trudnoća na 1000 žena od 35 do 39 godina porastao za 36 posto, a onih između 40 i 44 godine za 70 posto.

Stupanje u majčinstvo u starijoj dobi može poboljšati vaše mentalne sposobnosti

Prema nedavno objavljenoj studiji u časopisu American Geriatric Society Journal, majčinstvo nakon 35. godine može poboljšati mentalne sposobnosti žene. Prema studiji, žene koje imaju svoje prvo dijete u starijoj dobi postižu bolje rezultate na testovima mentalne oštrine, rješavanju problema i testovima verbalnih sposobnosti.

Trudnoće nakon 35. godine češće su blizanačke od onih u ranijoj dobi

Još jedna činjenica o trudnoći u starijoj dobi je da se time povećava vjerojatnost da ćete imati blizance. Ne samo kroz umjetnu ili potpomognutu oplodnju već i prirodnim putem.

Značajno se povećava rizik od rođenja djeteta s nekom vrstom urođene mane

Downov sindrom je jedna od najčešćih urođenih mana kod djece zrelijih majki. Statistika pokazuje sljedeće podatke: 25-godišnja žena ima vjerojatnost 1 prema 1250 da će roditi dijete s Downovim sindromom; s 30 godina ta vjerojatnost je 1 prema 1000; s 35 1 prema 400; s 40 je 1 prema 100; a s 45 je 1 prema 30.

Porođaj za žene starije od 35 godina može biti teži

Prema riječima španjolske liječnice Isabel Palencije, žene koje prvo dijete dobiju nakon 35. mogu imati teže porođaje. "Dilatacija je puno sporija", objašnjava ona, "jer su tkiva tvrđa i manje elastična. To uzrokuje sporiji izgon i povećava rizik od fetalnog distresa."

Žene koje zatrudne u starijoj dobi imaju veći rizik od preeklampsije i eklampsije

Rizik od preeklampsije i eklampsije veći je kod žena koje rađaju prvo dijete u starijoj dobi. Razlozi za to još uvijek nisu jasni. U nekim slučajevima to je rezultat hipertenzije ili dijabetesa prije trudnoće.

Pročitajte više