Ovo su ključne lekcije za podučavanje djece disciplini

Foto: Shutterstock

NISU sva djeca ista i možda nećemo moći primijeniti svaku preporuku koju čujemo, ali postoji nekoliko ključnih stvari pri učenju djece odgovornosti i disciplini.

Svi su savjeti korisni, vrijedni razmišljanja i otvoreni za tumačenje. Dobro je poznato da je djetinjstvo komplicirana faza u kojoj se individua mentalno i fizički razvija svojim vlastitim ritmom. U tom periodu se formiraju i osobnost, dobre navike i ponašanje.

Učenje djece disciplini naš je glavni alat kojim raspolažemo za usmjeravanje dječjih postupaka u krugu obitelji, u školi i na ulici. Međutim, to može biti prilično težak zadatak. Ovo su ključni načini pomoću kojih bi to trebalo činiti, prema stranici You Are Mom.

Poštujte ih

Poštovanje je jedna od glavnih lekcija koje bi djeca trebala usvojiti. Poštovanje jednakosti ključna je vrijednost koju bismo trebali usaditi u svoju djecu. Ne preporučuje se da uvjeravate dijete da pokazuje poslušnost kao rezultat podložnosti, nego kao rezultat poštovanja. Time što nismo previše autoritarni dopuštamo im da shvate da je u redu popustiti s vremena na vrijeme.

Budite oprezni

Oprezom možemo izbjeći mnogo lošeg, na primjer izricanje pretjeranih kazni. Važno je priopćiti razloge zbog kojih discipliniramo dijete kako ga naši postupci ne bi zbunili.

Dopustite slobodu

Dio obiteljskog sklada je dopuštanje svakom pojedincu da ima ista prava i da bude sudionik u obiteljskim aktivnostima uz potpunu slobodu. Da bi se to dogodilo, ključno je dati djeci priliku da izraze svoje mišljenje. To hrani osjećaj povjerenja među članovima obitelji i omogućuje im da osjete da se i njihov glas čuje i da je vrijedan.

Ostavite im prostora

Temelj discipline je individualna sloboda. Kada djeca prepoznaju da imaju svoj osobni prostor za donošenje odluka, lakše prihvaćaju pravila i autoritet. Važno je dopustiti djeci da djeluju po vlastitoj volji i da pregovaraju i komuniciraju sa svojim roditeljima. Ovo je ključno kad se radi o uspostavljanju pravila i ograničenja.

Uspostavite standarde

Ako su obiteljska pravila jasna i dobro poznata, onda ne bi trebalo biti razloga za zabunu ili nesuglasice. Jasnoća i određenost pri postavljanju pravila u obitelji vrlo su važni koraci u podučavanju djece disciplini.

Slušajte svoju djecu

Slušanje je osnova podučavanja disciplini. Povezano je s drugim ključnim točkama kao što su poštovanje, jednakost, sloboda i poštovanje pravila. Nikad nećete požaliti ako poslušate što vam djeca žele reći. To vam omogućuje da znate kako razmišljaju i tako bolje reagirate na njihovo ponašanje.

Pročitajte više