Ovo su koraci koje treba poduzeti u zaštiti djece u blizini vode, tvrdi stručnjakinja

Foto: Shutterstock

S POVRATKOM toplijeg vremena dolazi i do veće potrebe za podsjetnicima o sigurnosti djece u blizini vode.

Dok planirate godišnji odmor na moru u predstojećim danima, izlet s obitelji u hotelu s bazenom ili slično, odvojite malo vremena i podsjetite se na sljedeće savjete stručnjaka:

Razgovarajte o osnovnim plivačkim pokretima s djecom prije odlaska na bazene ili na more

"Jedan od najboljih načina da zaštitite svoju djecu od utapanja je poboljšati njihovu razinu osjećaja ugode u vodi i ojačati njihove plivačke sposobnosti", kaže Jenny McCuiston, majka četvero djece, olimpijska plivačica i osnivačica škole plivanja. Dokazano je da lekcije plivanja smanjuju rizik od utapanja u djetinjstvu za 88 posto. Ako pak nemate vremena da se prijavite na satove plivanja prije planiranog odmora, pođite na brzi tečaj.

"Ili jednostavno provedite vrijeme govoreći djeci o osnovama, kao što su držanje glave iznad vode, održavanje na leđima na površini, pravilno ulaženje i izlaženje iz bazena", kaže McCuiston.

Djeca bi trebala nositi kupaće kostime svijetlih boja i pravilno postavljene naočale

Istraživanja pokazuju da su određene boje kupaćih kostima, poput neonsko žute i narančaste, vidljivije pod vodom i olakšavaju uočavanje plivača u nevolji. Izbjegavajte kostime koji se stapaju s vodom, poput plavih i ljubičastih.

McCuiston napominje da kada kupujete zaštitne naočale, postoji nekoliko čimbenika na koje treba obratiti pozornost. Treba osigurati da udobno pristaju oko oka (gornji dio naočala treba biti ispod obrve, a donji ispod očne duplje), da nosni dio nije preuzak ili preširok i da se lako podešavaju.

Slijedite pravila mjesta na kojem se nalazite i postavite vlastita obiteljska pravila

"Ponekad naši mališani u igri zaborave na pravila. Prođite sva pravila zajednički kao obitelj prije nego što pustite svoju djecu da uživaju u vodi. Obratite posebnu pozornost na radno vrijeme bazena i uvijek planirajte kupanje kada su prisutni spasioci, ako je moguće", kaže McCuiston.

Odredite odgovornu osobu koja će imati djecu na oku

To je posebno važno na bazenima u dvorištu ili drugim vodenim tijelima gdje nema spasilaca, ali važno je čak i ako su spasioci prisutni. Pobrinite se da uvijek držite pogled na svojoj djeci kad su u blizini vode i podsjetite druge odrasle članove obitelji da čine isto.

"Djeca su znatiželjna i uvijek su spremna pomaknuti granice, ne poznavajući prave opasnosti. Odredite odraslu osobu koja će uvijek paziti i izmjenjujte se u toj ulozi da biste zadržali razinu pribranosti i koncentracije", predlaže McCuiston.

"Jedina odgovornost te osobe mora biti da pazi na djecu u vodi. Budnost je ključna – nema razgovora, nema provjeravanja telefona, nema ometanja", rekla je McCuiston.

Pročitajte više