Ovo su neki od najvećih izazova s kojima se suočavaju tinejdžeri

Foto: Shutterstock

PONEKAD je teško razumjeti djecu koja su u fazi stalnih promjena, kakve intenzivno proživljavaju upravo tinejdžeri. Međutim, moramo zapamtiti da smo i mi bili njihovih godina i morali smo se nositi s velikim izazovima s kojima se oni sad suočavaju.

Agresivnost i maltretiranje

Kao što pokazuju podaci Svjetske zdravstvene organizacije, općenito se šansa da će jedno dijete uznemiravati drugo povećava između 11. i 15. godine, u gotovo svakoj zemlji. To je oblik nasilja koji je često nevidljiv roditeljima, učiteljima, pa čak i djetetovoj neposrednoj okolini.

Zato je važno djeci odmalena usađivati vrijednosti dobre komunikacije. Moramo ih naučiti da upravljaju svojim negativnim emocijama, kao što su bijes i ljutnja, kako bi smanjili ili neutralizirali njihovu sklonost uznemiravanja drugih. Osim toga, osvještavanje i jasan razgovor o problemima su neophodni kako bi djeca osobno i društveno sazrijevala.

Nesputana seksualnost

Ključno je raspraviti neka pitanja o seksualnosti unutar obitelji. Tako mladi uče biti samouvjereni, razvijaju osjećaj samopoštovanja i poštovanja prema drugima. Dakle, spolni odgoj treba započeti u djetinjstvu, ali ne bi se trebao odgađati puno nakon 10. ili 11. godine.

Problemi s alkoholom

Mladima je sve lakše doći do alkohola, a njegov unos može imati vrlo štetan učinak na njihov fizički i emocionalni razvoj. Na ovu vrstu problema često utječe okolina, ali postoji i veći rizik od pijenja, ako se tinejdžer razvija i odrasta u nesigurnom domu.

Ovisnost o tehnologiji

Mladi sve više vremena provode pred ekranima. Zapravo, prema studiji provedenoj 2021. godine u Hospital de Cuba, postoji rastuća globalna zabrinutost zbog društvene izolacije koju uzrokuju ovi uređaji. Naravno, tinejdžere treba poticati na odgovorno korištenje društvenih mreža i interneta.

Potreba za neovisnošću

Tinejdžeri jako cijene neovisnost i slobodu, a naša je odgovornost naučiti ih da nije sve lako postići niti se to uvijek može postići brzo. Sloboda i neovisnost su pojmovi koje tinejdžerima treba jako dobro objasniti jer impliciraju suočavanje s problemima svakodnevnog života, promjenama, troškovima i drugim odgovornostima. Stoga je važno usaditi im svijest o tome da je ključno naporno raditi i ustrajati u postizanju velikih stvari, kako bi prije ili kasnije mogli napustiti obiteljsko gnijezdo.

Pročitajte više