Par ne može prestati rađati djecu: Postali su roditelji unatoč zaštiti i vazektomiji

MAMA petero djece Kate Harman (39) dva puta je zatrudnjela dok je pila kontracepcijske pilule, a još jednu bebu je rodila tri godina nakon što se njezin suprug Dan podvrgnuo vazektomiji.

Ova kozmetičarka iz Bedfordshirea ne shvaća zbog čega je toliko plodna. Prvo dijete, sina Charlieja, začela je prije 20 godina, dok je pila kontracepcijske pilule. Tu trudnoću pripisala je lijekovima koji djeluje na učinkovitost kontracepcije. 

Onda je rodila sinove Alfieja (14) i Stanleyja (8) pa ponovno počela uzimati pilule. Liječnik ju je uvjeravao da će to biti sigurna metoda zaštite od neželjene trudnoće. Samo šest mjeseci kasnije ostala je trudna s djevojčicom Lottie, koja sada ima sedam godina.

"Budući da nam je i kći bila iznenađenje, rekla sam da više neću uzimati kontracepciju. Moj suprug je rekao da će se on podvrgnuti vazektomiji", izjavila je Kate za Kennedy News and Media.

Dan je u srpnju 2015. i ispunio svoje obećanje te se podvrgnuo zahvatu. 

"Htio je poslati uzorak sperme na provjeru koliki je u njoj broj spermija, ali se predomislio jer mu je liječnik rekao da je postupak 99.9 posto učinkovit", dodaje.

I doista, podaci Klinike Cleveland navode da je vazektomija učinkovita u sprječavanju trudnoće u 99.9 posto slučajeva. Međutim, Harmanovi spadaju u ovih 0.01 posto slučajeva u kojima ne djeluje.

"Tri do četiri godine kasnije kasnila mi je menstruacija. Napravila sam test na trudnoću i doživjela šok kad sam shvatila da je pozitivan. Oboje smo se smijali", prisjeća se Kate.

Liječnici nagađaju da je vazektomija u Danovom slučaju djelovala nekoliko godina. Ipak, Kate je doživjela spontani pobačaj, ali čudesno začeće ih je inspiriralo da pokušaju još jednom. Nekoliko tjedana kasnije ponovno je bila trudna sa sinom Buddyjem koji sad ima već dvije godine.

"Zaista sam majčinski tip, volim bebe i sviđa mi se naša velika obitelj", ističe Kate koja je odustala od ideje da kontrolira budućnost.

"Nisu ni sve sterilizacije sto posto učinkovite. Neka bude što treba biti", zaključila je majka petero djece.

Pročitajte više