Pedagoginja otkriva koje bi stvari roditelji trebali naučiti djecu do 15. godine

Foto: Shutterstock

ŽIVOTNE vještine su vrijedne lekcije koje će vaše dijete koristiti tijekom svog života. Važne vještine koje djeca trebaju znati uključuju donošenje odluka, rješavanje problema i osobnu higijenu, ali to su samo neke od njih.

Međutim, mnoga djeca ne nauče te lekcije i kako se nositi sa stvarnim situacijama sve dok ne krenu u srednju školu. Nemojte čekati da vaša djeca postanu tinejdžeri da biste ih naučili životnim vještinama, savjetuje pedagoginja Ann-Louise T. Lockhart te otkriva koje bismo vještine trebali naučiti svoju djecu u što ranijoj dobi, točnije do 15. godine.

Donošenje odluka

Donošenje odluka životna je vještina koju bi svako dijete trebalo početi učiti u što ranijoj dobi. Pedagoginja savjetuje da započnete s osnovnim odabirima, poput sladoleda od čokolade ili vanilije, plavih ili bijelih čarapa, igranja vlakićem ili autićima. Kad djeca krenu u osnovnu školu, mogu početi učiti o nagrađivanju dobrih odluka i posljedicama onih loših.

Održavanje higijene

Vaša djeca nikad nisu premlada da počnu učiti o zdravlju i higijeni. U našem užurbanom svakodnevnom metežu djeci uvijek govorimo da se okupaju, operu zube, operu ruke i promijene donje rublje. Međutim, nikad im ne kažemo zašto, tvrdi Lockhart.

''Objasnite zašto će zdravlje i higijena uvijek biti ključni dijelovi njihove rutine. Kad vaša djeca počnu učiti o ovoj životnoj vještini, sastavite tablicu koja će im omogućiti da označe svaki zadatak dok ga izvršavaju. Kada steknu ove zdrave navike, vaša će djeca dovršiti zadatke bez vašeg stalnog podsjećanja'', objašnjava.

Upravljanje vremenom

Svaki roditelj zna koliko je upravljanje vremenom važno za održavanje obitelji na pravom putu. Također je važno da djeca, dok su još mala, nauče lekcije o upravljanju vremenom. Podučavanje mlađe djece kako računati vrijeme i držati se zadataka i rasporeda pomoći će vam u organizaciji vašeg dana, ali i vašem djetetu u starijoj dobi.

Priprema jednostavnih obroka

Čak i najmlađa djeca mogu naučiti kako pripremiti obrok. Naravno, ovdje ne govorimo o večeri od pet sljedova, ali predškolce možete naučiti kako pripremiti sendvič, a osnovnoškolce kako, naprimjer, koristiti mikrovalnu pećnicu. Pedagoginja savjetuje da, ako vaša djeca postaju samopouzdanija u kuhinji, dodate i druge vještine pripreme obroka, kao što je učenje kako spremiti ručak za školu ili pogrijati jelo dok ste vi na poslu.

Štednja i pametno trošenje

Vrlo je važno naučiti dijete brojati u što ranijoj dobi, savjetuje pedagoginja. ''Učimo svoju djecu osnovama matematike. Te lekcije možemo unaprijediti i pretvoriti ih u životne vještine koje mogu početi koristiti odmah. Upravljanje novcem nešto je s čime mnogi odrasli imaju problema. Podučavanje vaše djece o novcu, njegovoj važnosti i kako njime upravljati pomoći će im da se pripreme za dan kada počnu zarađivati ​​vlastitu plaću'', objašnjava te dodaje kako je potrebno djecu naučiti učinkovito upravljati novcem da bi naučila štedjeti, ali i pametno trošiti.

Čišćenje i pospremanje

Ponekad je roditeljima jednostavnije da sve poslove u kući obave sami. Međutim, pedagoginja smatra da je to zapravo propuštena prilika da nauče djecu kako održavati kuću čistom, što će na kraju ionako morati znati kada napuste dom i stvore vlastiti prostor o kojem moraju brinuti.

''Počnite s poslovima primjerenim dobi koji uključuju učenje kako pospremiti krevet, isprazniti perilicu posuđa ili obrisati prašinu s namještaja. Također, razmislite o svakodnevnom neredu koji vaša djeca rade i kako mogu počistiti za sobom'', savjetuje Lockhart.

Pročitajte više