Pedijatri otkrili koja je hrana najvažnija za mozak djece u prvih tisuću dana

Foto: Pexels

Ono što djeca jedu može utjecati na razvoj važnih struktura i veza u mozgu. Kako bi pomogli roditeljima da razumiju što je bebama potrebno, američki pedijatri objavili su skup preporuka za hranu koja osigurava zdrav razvoj mozga u prvih tisuću dana bebe.

Smjernice Američke akademije pedijatara (AAP) objavljene su u časopisu Pediatrics, a na popisu se kao najvažnije hranjive tvari spominju proteini, cink, željezo, folati, određeni vitamini i nezasićene masne kiseline.

"Prehrana u kojoj nema ovih nutrijenata može dovesti do doživotnih problema u radu mozga", napisali su pedijatri.

Dr. Sarah Jane Schwarzenberg, članica Odbora za prehranu AAP-a, kaže da se prehrana isključivo majčinim mlijekom preporučuje do otprilike šestog mjeseca starosti. Nakon toga, majčino mlijeko ne može osigurati količinu željeza i cinka koja je potrebna rastućim bebama.

"Mnoga hrana za bebe obogaćena je cinkom i željezom, ali pasirano meso dobar je prirodni izvor navedenih nutrijenata. Žitarice za dojenčad također su obogaćene ovim nutrijentima i mogu biti dobra prva hrana za bebe", rekla je dr. Schwarzenberg.

Dojenčad je vrlo osjetljiva na nedostatak hranjivih tvari

Uz majčino mlijeko, najbolja prehrana za bebe je ona koja uključuje raznovrsne namirnice poput mesa bogatog proteinima te voće i povrće koje sadrži različite vitamine i minerale.

"Dojenčad je vrlo osjetljiva na nedostatak hranjivih tvari. Njihov se mozak razvija velikom brzinom između prve i druge godine, pa želimo da pedijatri preporučuju zdrav spektar namirnica", dodala je liječnica.

Studije pokazuju da je rana prehrana važna za izgradnju zdravog mozga.

"Ako propustite priliku upoznati razvojne prekretnice tijekom prvih 1000 dana života, ne postoji prilika da vratite vrijeme i nadoknadite izgubljeno", kaže Schwarzenberg.

Pojašnjava da je željezo ključno za postavljanje sklopova pamćenja i brzine obrade u mozgu. Iako je bebe lakše hraniti njihovom omiljenom hranom, dr. Schwarzenberg napominje da je važno osigurati niz zdravih namirnica.

"Svi mi imamo tendenciju odabrati jednu ili dvije stvari koje dijete voli i ne odstupati previše od njih, ali ako želite razviti dobro zdravlje mozga, onda stvarno morate obratiti pažnju na raznoliku hranu", zaključila je.

Pročitajte više