Pedijatrica i majka četvero djece dijeli tri važna, a jednostavna roditeljska pravila

Screenshot: TikTok

Roditeljstvo nije lak posao i zahtijeva naporan rad i predanost. Stoga su roditelji s vremenom osmislili pravila kako bi si olakšali posao. Pedijatrica i majka četvero djece, Meghan Martin, na TikToku je podijelila koristan video u kojem ističe svoja pravila roditeljstva.

Martin započinje kratki isječak prvim pravilom, govoreći: "Prvo je 'bez pitanja'. Ako nije pitanje, ne postavljajte ga kao pitanje." Pod tim smatra da bi roditelji trebali biti asertivniji sa svojom djecom kada obavljaju zadatke poput pranja zuba ili obuvanja cipela.

Kad bi to zvučalo neobavezno, djeca bi se odbila toga pridržavati. Njezin drugi roditeljski savjet je da stvari budu jednostavne. "Ako djetetu govorite da nešto ne radi, dajte mu kratko objašnjenje. Ali ne treba mu cijelo predavanje", objasnila je pedijatrica u videu.

Istaknula je kako djeca imaju manji raspon pozornosti od odraslih, stoga sve treba biti objašnjeno kratko i jasno. Tako roditelji mogu disciplinirati svoju djecu bez previše sukoba, što dovodi do njezinog posljednjeg savjeta za roditelje - da izbjegavaju biti previše emocionalni pred djecom.

@beachgem10 We have three parenting rules in our house and we aren’t perfect, but our kids are worth the effort. Emotional regulation is learned! #parenting #rules #emotionalregulation ♬ original sound - Beachgem10

"To znači savladati se i regulirati svoje emocije prije nego što disciplinirano pristupite djetetu", navela je Martin. Također tvrdi kako je emocionalna regulacija nešto što su djeca pokupila od svojih roditelja te kako je vođenje primjerom ključno za njihovo emocionalno blagostanje.

Video je zaključila riječima: "Naša su djeca toga vrijedna. Radi se o napretku, a ne o savršenstvu."

Gledateljima su komentirali kako smatraju ova pravila korisnima.

"Ja sam majka troje djece i slažem se sa svim ovim pravilima", podijelila je jedna korisnica. "Ova pravila su odlična, ne samo za odgoj, već i za život općenito", napisala je druga. 

Pročitajte više