Pedijatrica s Harvarda podijelila što nikad ne radi kad su joj djeca bolesna

Foto: Pexels

KAO i svaki roditelj, pedijatrica i majka Kelly Fradin zna koliko je teško brinuti se za bolesno dijete. Fradin se školovala na Harvardu i kaže da, kad su joj djeca bolesna, uvijek pazi na pet stvari koje navodimo u nastavku.

Ako imaju temperaturu, ali spavaju, nikad ih ne budi zbog lijekova

San je važan za ozdravljenje, oporavak i rast, a teško je naspavati se kada kašljemo ili imamo začepljen nos.

“Dopuštanjem djeci da se odmore osiguravamo da se imunološki sustav djece bolje bori protiv virusa”, ističe za CNBC.

Uvijek daje lijek za snižavanje temperature ako djeca ne izgledaju dobro

“Ako dijete ima temperaturu i diše brže ili teže, pije manje tekućine ili se ne može naspavati, ne bih oklijevala dati mu sigurne i učinkovite lijekove poput ibuprofena”, poručila je dr. Fradin, ali napomenula da je potrebno posjetiti liječnika ako lijekove koristite barem tri puta dnevno, dulje od tri dana.

Uvijek dobro promotri djecu

Dr. Fradin tvrdi da toplomjeri nisu najprecizniji i zato upozorava: “Pogledajte svoje dijete prije nego što počnete paničariti.”

Ako su djeca dobro, normalno dišu i hidrirana su, situacija vjerojatno ne zahtijeva hitnu medicinsku pomoć. Također, ako dijete izgleda jako bolesno, a toplomjer kaže da nema temperaturu, možda ipak treba liječničku pomoć.

Protiv kašlja nikad ne koristi ništa osim meda

Američka pedijatrijska akademija ne preporučuje lijekove protiv kašlja, a s tim se slaže i pedijatrica.

“Sirupi protiv kašlja ponekad imaju sastojke kao i lijekovi za snižavanje temperature, što znači da mogu dovesti do predoziranja. Za djecu stariju od godinu dana koristim isključivo med ili sirup protiv kašlja s medom kao glavnim sastojkom. Pokazalo se da djeluju jednako dobro kao i drugi lijekovi, ali s manje rizika”, rekla je.

Nikad ne mjeri lijekove žličicama

Doze lijekova za djecu ovise o dobi i težini, a žličice su različitih veličina. Dr. Fradin zbog toga uvijek proučava upute o doziranju lijeka u mililitrima i daje ih djeci pomoću šprice kako bi osigurala da je dala točnu dozu lijeka, piše CNBC.

Pročitajte više