Pelenski osip: Kako ga spriječiti i ublažiti?

Foto: Shutterstock

PELENSKI osip i ostale kožne iritacije kod beba su česte jer im je koža osjetljiva. Osim toga guza im se većinu vremena nalazi u peleni koja sama po sebi može iritirati kožu, osobito ako malo je duže puna. Kako spriječiti i ublažiti pelenski osip?

Uzrok

Najčešći uzrok pelenskog osipa jest - mokra pelena. Ako je djetetova koža predugo natopljena mokraćom, postaje ranjiva i sklona iritaciji. Osip se može pojaviti vrlo brzo i najčešće pogađa djecu u dobi od osam do deset mjeseci.

Kako spriječiti?

Najbolji način da spriječite pelenski osip jest promjena pelene čim shvatite da je beba izvršila nuždu. Dobro je i izbjegavati vlažne maramice koje sadrže opasne kemikalije koje doprinose, a ponekad čak i uzrokuju osipe. Bebinu guzu radije čistite pamučnim blazinicama koje ćete namočiti u običnoj vodi.

Koristite i kremu za guzu bez parfema, a možete u ljekarnama kupiti i mast koju spravljaju ljekarnici.

Što učiniti kada se pojavi?

Ako bebina guza postane crvena i upaljena, trebate nastojati taj dio tijela držati što je moguće više suhim. Stavljajte debeli sloj kreme za guzu.

Svaki put nakon pranja, dobro obrišite i osušite pelensko područje.

Ostavite dijete neko vrijeme bez pelene da se guza "prolufta". Bebi će to biti veliko olakšanje.

Što ako se osip nikako ne povlači?

Ako se dobro tretira, osip bi se trebao povući za nekoliko dana. Ako se to ne događa, ili ako se još širi i pogoršava, posjetite liječnika. Pelenski se osip ponekad može zamijeniti za gljivičnu infekciju, koja obično izgleda nešto agresivnije i za njeno liječenje treba posebna krema protiv gljivica.

Pročitajte više