Pet načina na koje roditelji mogu odgojiti sretniju djecu, prema psihologu

Foto: Pexels

Većina roditelja želi odgojiti sretnu djecu. Međutim, ponekad možda nismo sigurni koje bi navike mogle pozitivno ili negativno utjecati na mentalno blagostanje naše djece. Srećom, psiholog Mark Travers nadovezao se na nedavnu studiju koju su proveli istraživači Flavia Izzo, Edoardo Saija, Susanna Pallini, Salvatore Ioverno, Roberto Baiocco i Jessica Pistella te otkrio pet načina na koje roditelji mogu odgojiti sretnu djecu.

1. Potičite iskustva na otvorenom

Istraživanje je pokazalo da djeca veći dio dana provode unutar kuće i u školi, što boravak na otvorenom čini sretnijim i slobodnijim.

"Aktivnosti na otvorenom, kao što je provođenje vremena u prirodi, odlazak na odmor, istraživanje novih mjesta ili jednostavno provođenje slobodnog vremena u odlasku u restorane, kino, parkove i drugo, povezane su s višim razinama sreće kod djece", navodi Travers za Psychology Today.

2. Organizirajte zajedničke aktivnosti

"Zajedničke aktivnosti, kao što su kuhanje, obavljanje kućanskih poslova, zajedničko stvaranje umjetnosti, organiziranje dana aktivnosti ili zajedničko planiranje zabave, mogu učiniti djecu sretnijom", kaže psiholog.

3. Budite razigrani

Djeca uživaju u igri sa svojim roditeljima, tvrdi Travers. "To može uključivati rješavanje zagonetki, igranje društvenih igara ili sudjelovanje u fizičkim igrama poput trčanja, skijanja i igranja košarke, ili čak razigrani kontakt poput škakljanja", predložio je.

4. Otvoreno izražavajte ljubavi

Emocionalna i fizička privrženost igraju važnu ulogu u učvršćivanju veza između roditelja i djece te unošenju radosti, topline i sigurnosti u život djece, napominje psiholog.

5. Ponekad ih iznenadite darovima

Istraživači su otkrili da, iako to nije toliko važno kao zajedničko provođenje vremena, sretni trenuci djece s roditeljima također se sastoje od primanja darova kao što su igračke, odjeća ili kućni ljubimci.

"Pažljivi darovi mogu učiniti da se djeca osjećaju kao da su njihove potrebe i želje važne i vrijedne pažnje. Međutim, roditelji i djeca mogu na različite načine željeti davati i primati ljubav i podršku. Stoga je učenje djetetovog 'jezika ljubavi' vrlo važno za zdrav obiteljski odnos", zaključio je Travers.

Pročitajte više