Pet uobičajenih promjena koje se tijekom trudnoće događaju na koži

Foto: Pexels

Hormonalne i fizičke promjene kroz koje vaše tijelo prolazi tijekom trudnoće mogu utjecati na vašu kožu. Mnoge žene stavljaju te promjene u drugi plan jer su više usredotočene na zdravlje i dobrobit bebe nego na svoj izgled. Upravo nedostatak svijesti o promjenama na koži stvara u trudnicama osjećaj bespomoćnosti.

Važno je znati da su većina ovih promjena na koži potpuno normalne i da se događaju gotovo svakoj trudnici. Postoje i mali trikovi kojima ih možete ublažiti i što prije zaliječiti. 

1. Strije

Strije su najčešća promjena na koži tijekom trudnoće, a dobije ih gotovo 90% trudnica. Mogu se pojaviti na različitim dijelovima tijela: uglavnom su vidljive na trbuhu, grudima, bedrima i stražnjici kao ružičaste ili crvenkaste pruge koje s vremenom postaju bijele. Premda ne postoji lijek protiv strija, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste ih kontrolirali ili spriječili. Vježbanje i nanošenje krema koje sadrže vitamin E i alfa-hidroksi kiseline mogu donekle pomoći.

2. Akne i izbijanja

Ako ste već imali problema s aknama, one se mogu pogoršati tijekom trudnoće. Promjena u razini hormona može uzrokovati povećanu proizvodnju ulja u lojnim žlijezdama, što može dovesti do izbijanja prištića. Da biste ublažili akne, ujutro i navečer operite lice blagim sredstvom za čišćenje. Nipošto nemojte istiskivati prištiće, a kosu držite dalje od lica. Ako imate ozbiljan slučaj akni, dermatolog vam može prepisati kreme ili masti koje sadrže salicilnu kiselinu, benzoil peroksid, azelaičnu kiselinu ili glikolnu kiselinu. Međutim, važno je napomenuti da nisu svi preparati sigurni za uporabu tijekom trudnoće. Izbjegavajte korištenje proizvoda koji sadrže retinoide, oralne tetracikline ili izotretinoin.

3. Hiperpigmentacija

Povećanje melanina tijekom trudnoće može dovesti do hiperpigmentacije, odnosno tamnih mrlja na koži. Hiperpigmentacija općenito nestaje sama od sebe nakon poroda, ali u nekim slučajevima može potrajati. Smeđe mrlje koje se pojavljuju na nosu, obrazima, licu i čelu nazivaju se melasme. Korištenje krema sa zaštitnim faktorom većim od 30 te izbjegavanje izlaganja agresivnom suncu mogu biti od pomoći.

4. Proširene vene

Tijekom trudnoće na nogama se mogu pojaviti debele, plavkaste vene koje se nazivaju proširene vene. Mogu se pojaviti i na vaginalnom području te rektumu. Kako biste izbjegli proširene vene, pobrinite se da ne sjedite ili stojite predugo. Dok sjedite, nemojte dugo držati prekrižene noge. Bilo bi idealno da su vam noge u povišenom položaju dok sjedite. Pobrinite se da često vježbate, uz odobrenje liječnika, i pijte dovoljno tekućine kako biste izbjegli zatvor.

5. Povećanje broja madeža

Premda na prvu može zabrinuti, povećanje broja madeža u trudnoći sasvim je normalno. Obično nisu štetni ili zloćudni, a ako vam ostanu i nakon trudnoće, slobodno ih možete ukloniti kod liječnika. 

Pročitajte više