Pet znakova koji otkrivaju da bi dijete moglo biti vrlo osjetljivo, prema psiholozima

Foto: Pexels

Odgoj osjetljive djece može biti poseban, ali istovremeno i zahtjevan. Razumijevanje njihovih potreba ključno je za poticanje emocionalnog razvoja. Ipak, psiholozi tvrde da nisu sva djeca koja se lako rasplaču, osjetljiva. Postoje i drugi znakovi.

Psihologinje Caitlin Slavens i Chelsea Bodie podijelile su na Instagramu nekoliko karakteristika koje ukazuju na to da su djeca visoko osjetljiva.

  1. Intenzivne emocionalne reakcije: Vrlo osjetljiva djeca često doživljavaju emocije duboko i intenzivno. "Mogu imati snažne reakcije na pozitivne i negativne događaje; mogu se osjećati preplavljeno osjećajima", navode psihologinje u objavi.
  2. Osjetljivost na senzorne podražaje: Vrlo osjetljiva djeca mogu biti osjetljivija na senzorne podražaje poput glasnih zvukova, jakih svjetala, snažnih mirisa ili grubih tekstura. Mogu se lako osjećati preplavljeno ili uznemireno u okruženjima s previše senzorne stimulacije.
  3. Preferiranje tihih okruženja: Vrlo osjetljiva djeca često preferiraju mirna, tiha okruženja gdje se mogu osjećati sigurno. Mogu postati uznemirena ili anksiozna u bučnim ili kaotičnim okruženjima te tražiti mirne prostore za povlačenje.
  4. Snažna reakcija na promjene: Poteškoće s prijelazima i promjenama u rutini mogu predstavljati problem visoko osjetljivoj djeci. Mogu postati uzrujana ili anksiozna kad se suoče s novim ili nepoznatim situacijama te im može trebati dodatna podrška i ohrabrenje tijekom vremena promjena.
  5. Fizički simptomi stresa: Neka vrlo osjetljiva djeca mogu doživjeti fizičke simptome stresa, kao što su bolovi u trbuhu, glavobolje ili umor. Ovi simptomi mogu se pojaviti kao odgovor na preplavljujuće emocije ili stresne situacije.

Pročitajte više