Pijenje kave u trudnoći može dovesti do problema u ponašanju kod djece, tvrdi studija

Foto: Pexels

ŠALICA jake crne kave je često glavni izvor energije za mnoge umorne mame i opće je poznato da je jedna kava (ili dvije, ali ne više) na dan tijekom trudnoće potpuno sigurna. 

No pojavila se studija koja bi mogla baciti sumnju na dosadašnja saznanja.

U sljedećem izdanju magazina Neuropharmacology nalazi se izvještaj koji detaljno opisuje neka specifična otkrića velike američke studije ABCD study – the Adolescent Brain and Cognitive Development study.

Općenito, ovo je istraživanje najveće dugoročno istraživanje razvoja mozga kod djece u SAD-u, koje je istražilo nebrojene čimbenike koji mogu utjecati na biološki i bihevioralni razvoj. U istraživanju je sudjelovalo 11 tisuća djece.

Ovo se posebno izvješće usredotočuje na jedan element: pijenje kave tijekom trudnoće i učinke na budući razvoj mozga i ponašanja djece, a rezultati se čine zastrašujući.

Problemi u ponašanju povezani su s konzumacijom kofeina tijekom trudnoće

Istraživači su zaključili da je konzumacija kave tijekom trudnoće povezana s lošijim ishodima. Čak su otkrili da su se specifične strukturne promjene vidjele u cijelom mozgu djeteta. Također su primijećeni češći problemi u ponašanju, poteškoće s pažnjom i hiperaktivnost kod djece, ali se srećom nije činilo da kava utječe na kognitivne čimbenike.

No postoje neke potencijalne mane u studiji, koje bacaju sumnju u točnost rezultata. Najvažnije, istraživači su se oslanjali na to da su se majke prisjetile koliko su kave popile prije mnogo godina, dok su bile trudne - sve je to bilo retrospektivno. 

Što to znači za trudnice koje vole piti kavu?

Trenutno većina stručnjaka smatra da je sigurno konzumirati do 200 mg kofeina dnevno - otprilike dvije espresso-kave. Ta je preporuka potvrđena i u nekoliko studija. U jednoj takvoj norveškoj studiji, oslanjajući se na podatke preko 64.000 djece, istraživači su zaključili da nizak do umjeren unos kofeina tijekom prve polovice trudnoće nije povezan ni s kakvim dosljednim i dugoročnim učincima na neurorazvoj djece, piše Kidspot.

Pročitajte više