Pitali smo roditelje koliko će potrošiti za Svetog Nikolu, evo što su nam rekli

Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

Djeca diljem zemlje željno iščekuju 6. prosinca, dan kada će u svojim čizmicama pronaći slatkiše i sitne darove. Tim povodom pitali smo roditelje koliko ove godine planiraju potrošiti i što će darovati djeci. 

Dok se neki drže pravila da to budu samo slatkiši, što je u skladu s legendom o svetom Nikoli, većina priznaje da će se u dječjim čizmicama pronaći i poneka igračka ili slikovnica.

"Ne planiram potrošiti puno jer je sveti Nikola bio skroman. Kupit ću par slatkiša za koje znam da ih dijete voli i jedan do dva autića koje skuplja", napisala je jedna mama.

"Za Svetog Nikolu kupim paketić slatkiša i neku sitnicu. Sin će dobiti plastelin, a kći kemijsku olovku sa šljokicama", dodaje druga.

"Potrošit ću do 15 eura na malo slatkiša. Igračke ne, njih ne donosi sveti Nikola", kaže treća.

"Za Svetog Nikolu darujemo samo slatkiše. To je jedini dan u godini kada smiju doručkovati slatkiše i jako mu se vesele", ističe četvrta.

"Slatkiši i svakome po 10 eura. Imaju 16 i 12 godina pa igračke više ne kupujem", pojašnjava peta.

Većina roditelja izdvaja od pet do 15 eura, no ima i onih koji će biti široke ruke.

"Potrošim do 50-60 eura. Nakrcam slatkiše, knjigu i neku igračku", tvrdi šesta.

Zašto sveti Nikola voli čizmice?

Neki negoduju zbog konzumerizma, pa se vraćaju korijenima. Naime, prema legendi, sveti Nikola živio je u šumi, pored jednog sela. Djeca u tom selu imala su roditelje koji su ih voljeli, dovoljno hrane i prijatelja, ali nisu imala igračaka, a ni obuće, tek jedan par čizmica. Baš zato su vrijedno svaki dan čistila i pazila svoje čizmice, a na Nikolin imendan bi ih posebno lijepo ulaštila i stavila na prozor.

Nikola bi navečer prolazio i u svaki prozor u kojem je bila lijepa čizmica stavio bi jednostavnu drvenu igračku koju je sam napravio. No, godine su prolazile i Nikola je postajao sve stariji. Više na svoj imendan nije mogao ići u selo i donositi igračke, a mame nisu htjele da im djeca budu tužna ako ujutro nađu praznu čizmicu.

I zato je svaka mama u tom malom selu stavila u čizmicu ono što je našla u kući. Kako su većinom bili siromašni, to su bile jabuke, orasi ili bomboni zamotani u šarene papiriće. Djeca bi se probudila i bila sretna jer su već imala dovoljno igračaka, a slatkiši su ih razveselili.

"Ove godine u čizmice planiram staviti jabuku i bananu", rekla nam je sedma mama.

Pročitajte više