Podijatar podijelio trik koji otkriva je li vrijeme za kupnju novih dječjih cipela

Foto: Pexels

IAKO je škola počela prošli tjedan, vaše dijete vrlo brzo moglo bi se požaliti na svoje cipele. Podijatar Rob Payne podijelio je nekoliko savjeta o tome kako uočiti da djetetu cipela ne pristaje dobro.

"Ako se cipela brzo istroši, to znači da nije prikladna za dijete", rekao je Payne te savjetovao roditeljima da naprave takozvani test od 90 stupnjeva.

"Kada cipelu stavite na pult, ona mora biti pod kutom od 90 stupnjeva u odnosu na potpornu površinu i ne smije biti nagnuta ni u jednu stranu. Ako je nagnuta, znači da se iskrivila i mora se zamijeniti. Kod cipela kod kojih se to prebrzo događa, obično je upitna unutarnja struktura", dodao je.

Prema podijatru, vrlo je važno provjeriti i kakva je cipela iznutra, dok za kupnju novih cipela ima nekoliko savjeta.

"Važno je da su cipele čvrste pa su one s vezicama najbolja opcija. Ako dijete ne zna vezati vezice, korisnije je odabrati one na čičak", kaže.

Roditeljima savjetuje i da uvijek provjere ima li dijete dovoljno mjesta u predjelu prstiju, ali ne previše.

"Cipele ne bi smjele biti pretijesne, ali također ne bi smjele biti previše labave da mogu lako skliznuti sa stopala. Preporučujem kožne i prozračne cipele. Sintetički materijali mogu pospješiti znojenje, povećavajući rizik od gljivičnih i bakterijskih infekcija", upozorio je za kraj.

Pročitajte više