Pogledajte ovaj test vidljivosti boja prije nego što djetetu kupite kupaći kostim

Foto: Shutterstock

KAKO se bliži ljeto, police trgovina polako se pune kupaćim kostimima. Ako planirate osvježiti ormare svoje djece za nadolazeću sezonu, prije kupnje kupaćeg kostima obratite pozornost na to da je siguran. 

Jedno istraživanje pokazuje da je boja kupaćeg kostima najvažniji čimbenik i da bi mogla učiniti veliku razliku u sprječavanju utapanja.

Tvrtka specijalizirana za sigurnost u vodi ALIVE Solutions Inc. testirala je boje kupaćih kostima kako bi izmjerila njihovu vidljivost u bazenima i otvorenim vodama. Na grafici koju su objavili jasno je da su kostimi neonskih boja najvidljiviji u vodi.

"Bijela i svijetloplava nestaju pod vodom, a najbolji izbor bi bile neonsko-ružičasta i neonsko-narančasta. Iako se tamnije boje vide na svijetlom dnu bazena, treba ih se kloniti pri kupanju u morima, jezerima i rijekama, gdje se preklapaju s bojama kamenja i lišća", kažu.

"Razmišljajte o svijetlim i kontrastnim bojama", pozivaju.

U Hrvatskoj godišnje od slučajnog utapanja umre oko 90 osoba, a utapanje je, nakon prometnih nesreća, drugi vodeći uzrok smrti kod djece.

Pročitajte više