Pogledajte preslatki trenutak u kojem se donedavno povezane blizanke vide prvi put

JEDNOGODIŠNJE blizanke rođene spojenih potiljaka uspješno su razdvojene. Nakon 12-satne operacije, djevojčice iz Izraela prvi put su se pogledale licem u lice, a preslatki trenutak zabilježen je kamerom.

Njihova operacija prva je takva izvedena u Izraelu. Liječnici uključeni u operaciju procjenjuju da je ovaj poseban zahvat izveden samo 20-ak puta u cijelom svijetu.

"Kad god imate dvije bebe povezanih mozgova i krvnih žila koje opskrbljuju mozak, to nama neurokirurzima čini zahvat još složenijim", rekao je Mickey Gideon, voditelj odjela dječje neurokirurgije u Medicinskom centru Soroka za NBC News. 

Imena djevojčica još nisu objavljena, a u videosnimci leže okrenute jedna prema drugoj u bolničkom krevetiću i prvi put se gledaju oči u oči.

Složena operacija zahtijevala je obnovu lubanje i presatke za obje djevojčice. Dr. Gideon, koji je vodio operaciju, kaže da se nadao da će zahvat izvesti prije nego što navrše godinu dana. Kirurški tim sastojao se od 50 ljudi, a operaciju razdvajanja počeli su planirati još dok su djevojčice bile u majčinoj utrobi. Nakon njihovog rođenja u 34. tjednu trudnoće, liječnici su ih pomno pregledali kako bi što preciznije utvrdili njihovo stanje. 

Surađivali su s visokotehnološkim tvrtkama koje su razvile 3D model anatomije djevojčica i koji se koristio u simulacijama virtualne stvarnosti, odnosno kao dio priprema za operaciju.

"Dobro se oporavljaju i neurološki su dobro. Kognitivno još ne možemo procijeniti. Moramo pričekati i vidjeti što će se dogoditi", dodaje dr. Gideon. 

Pročitajte više