Pogreške vezane uz upravljanje novcem kojim nesvjesno učite svoju djecu

Foto: 123RF

UPRAVLJANJE novcem može biti vrlo komplicirano i teško za odrasle. No ono što roditelji možda ne shvaćaju je da odluke koje donose mogu imati velik utjecaj na odnos njihove djece s financijama.

"Djeca promatraju i upijaju sve, uključujući kako koristite novac i razgovarate o njemu", rekla je stručnjakinja za financije Andrea Woroch: "Zapravo, obiteljski stavovi prema trošenju i štednji te financijske navike mame i tate izravno oblikuju kako će djeca cijeniti vlastiti novac u budućnosti. Ključno je da roditelji razumiju kako će njihove vlastite navike utjecati na njihovu djecu i da trebaju oblikovati ponašanje koje žele da njihova djeca usvoje."

Iako djeca mogu usvojiti mnoge korisne financijske lekcije od svojih roditelja, ona također imaju tendenciju usvajati i one manje korisne. Zato je HuffPost zatražio od Woroch i drugih financijskih stručnjaka da izdvoje vrste štetnih financijskih navika koje djeca uče od svojih roditelja.

1. Novac je tabu tema

"Postoji tabu da je razgovor o novcu loš, pogotovo ako ste dužni i da je to sramotno", rekla je Woroch te dodala: "Kad u vlastitom kućanstvu ne govorite o novcu zato što ne želite da se vaša djeca brinu ili zato što mislite da nije važno da su ona uključena, učite svoju djecu da ne govore o novcu i ograničavate priliku za rano učenje financijskih lekcija."

S tim se slaže i Tim Sheehan, suosnivač i izvršni direktor aplikacije za financijsku pismenost usmjerenu na obitelj Greenlight. Vjeruje da, ako uopće ne raspravljate s djecom o novcu, to ih ostavlja u neznanju kad trebaju shvatiti što novac znači, kako doći do njega i kako ga ispravno uložiti.

Budući da se velik dio upravljanja novcem danas događa u aplikacijama na mobitelima, djeca ne promatraju stvari poput plaćanja računa kao što su to radila u prošlosti. Stoga se roditelji trebaju dodatno potruditi kako bi bili sigurni da ih djeca vide kako se bave financijama i da dobiju osjećaj da su i oni ovlašteni za razvijanje mišljenja o tome.

"Pitam svoju djecu o novcu. Novac je stvar o kojoj razgovaramo", rekla je financijska terapeutkinja Amanda Clayman. 

2. Novac je uvijek u blizini, bez obzira na sve

Važno je djecu naučiti da se novac zarađuje, a ne da on "raste na drveću". Zato, i njih naučite da trebaju zaraditi novac

"Može započeti s nečim jednostavnim poput dosadnog poslića", rekao je Sheehan te objasnio: "To djeci pomaže da uspostave vezu koja kaže: Ako napravim ovaj posao, zaradit ću novac. Tada djeca mogu postaviti cilj za koji će štedjeti i raditi na ostvarivanju tog cilja."

Pored podučavanja djece o zarađivanju novca, Sheehan vjeruje da poslovi poput pranja automobila ili iznošenja smeća mogu pomoći djeci da postanu općenito odgovornija i spremnija za odrasli život.

3. Financijska pismenost je samo za odrasle

Osim što ne govore o novcu, mnogi roditelji ne dopuštaju svojoj djeci da steknu iskustvo u upravljanju novcem. No bezbroj je načina na koji djeca mogu naučiti financijsku pismenost i vježbati ove vještine.

"Pokrenite mali posao", predložila je financijska stručnjakinja Kim Kiyosaki.

"Ključno je naučiti jezik novca. Djeca mogu naučiti stvari poput prihoda i troškova, dobiti i gubitka, novčanog toka, zaliha, marketinga i vrijednosti svog vremena. Ovo je praktično i zabavno", predlaže.

Kiyosaki je podijelila i druge načine kako djecu naučiti o novcu, poput kupnje nekoliko dionica tvrtke poznate vašoj djeci (poput Disneyja) i puštanja da promatraju oscilacije cijena i uče o dionicama. 

4. Razgovor o novcu izaziva samo negativne emocije

Iako je novac za mnoge ljude razumljivo izvor tjeskobe, važno je biti svjestan kako na vas emocionalno utječe i imati to na umu kada kupujete različite stvari. 

5. Impulzivna kupnja je normalna

Woroch vjeruje da je velika pogreška roditelja kada popuštaju željama svoje djece, poput kupnje nove igračke dok obavljaju poslove kao što je zajednička kupnja namirnica.

"Ako djetetu stalno kupujete igračku, prenosite mu naviku impulzivne kupovine", rekla je: "Umjesto toga, shvatite ovo kao trenutak za poučavanje. Kad moja kći zatraži nešto novo, razgovaram s njom o tome zašto smo uopće išli u trgovinu i da igračke nisu bile na našem popisu za kupnju. Ako nešto stvarno želi, razgovaramo o tome kako to može biti božićni ili rođendanski poklon i da ćemo ubuduće voditi popis njezinih želja. Povremeno razmetanje je u redu, samo neka vam to ne postane navika."

Jim DeGaetano, predsjednik tvrtke Diamond Wealth Advisors i autor knjige "Zeko Larry štedi svoj novac", naglasio je važnost ranog uspostavljanja čvrstih financijskih navika podučavajući djecu samokontroli u svijetu koji nameće stav "Želim to sada".

"Kao roditelji želimo svojoj djeci pružiti najbolje i pružiti im cijeli svijet, ali u našem pristupu mora postojati ravnoteža, inače će odrasti s nerealnim očekivanjima da si mogu i trebaju moći priuštiti sve što žele. U redu je reći svojoj djeci da si ne možete nešto priuštiti i da morate uštedjeti za određenu kupnju", objasnio je.

6. Želje i potrebe su ista stvar

Još jedan veliki dio financijske pismenosti podučava djecu razlici između potreba i želja - stvari poput doma i zdrave hrane naspram novih igračaka i slatkiša.

"Ne možete naučiti svoje dijete razlici između potreba i želja, pa čak ni vrijednosti uštede, ako neprestano provlačite kreditnu karticu za sve", rekla je Kumiko Love, financijska savjetnica i kreatorica The Budget Mom. 

7. Vaša financijska situacija je fiksna

"Obitelji s ograničenim proračunom često razgovaraju o onome što si ne mogu priuštiti, umjesto da pokušaju shvatiti kako si to mogu priuštiti", rekla je Woroch: "Ovaj ograničavajući pogled prenosi se na djecu koja se mogu osjećati kao da su i oni zaglavili u financijskoj situaciji koju ne mogu promijeniti." Ustvari, istina je da postoje različiti načini za zaradu i uštedu.

8. Novac se odnosi na tajne i laži

Clayman je posebno ukazala na ljude koji od partnera skrivaju određene vrste troškova ili čak govore svojoj djeci: "To je naša mala tajna." Iako mogu reći da ne žele uzrujati svog partnera ili znaju da se njihov partner ne bi složio s kupnjom, loša poruka koju šalju jest da ne misle da bi njihov partner mogao razumjeti taj dio njih.

9. Kreditne kartice su loše

Woroch je istaknula kako je česta financijska pogreška koju mnogi roditelji rade ta da svojoj djeci govore kako su "kreditne kartice zlo". Umjesto toga, preporučila je roditeljima da nauče svoju djecu kako pametno koristiti kreditne kartice.

10. Štednja je sve

Iako je važnost štednje, a ne stalnog trošenja, dobra lekcija za djecu, roditelj je ne bi trebao isticati kao jedini način upravljanja financijskim sredstvima.

Umjesto toga, Kiyosaki je savjetovala da podučite djecu o dionicama i uzajamnim fondovima, ali i drugim načinima za rast novca poput pokretanja malog poduzeća. 

Pročitajte više