Postoje četiri tipa teških roditelja, prepoznajete li svoju obitelj u kojem?

Foto: Shutterstock

KAKO se približavaju zimski blagdani, nekim ljudima se diže kosa na glavi jer će morati provesti vrijeme sa svojim roditeljima. Problem složene i ponekad nezdrave obiteljske dinamike prisutan je u mnogim domovima, a nerijetko je problem u roditeljima. Prema psihologinji Elisabeth Linley, postoje četiri tipa teških roditelja: prekritičan roditelj, roditelj koji pretjerano kontrolira, toplo-hladan roditelj i distanciran roditelj.

"Potencijalna napetost može isplivati na površinu kada obiteljska dinamika postavljena u djetinjstvu ostane neriješena i nastavi utjecati na ljude dugo nakon što napuste roditeljski dom", tvrdi Linley. Ona je za Daily Mail podijelila savjete o tome kako poboljšati odnose za lakši obiteljski život.

Prekritičan roditelj

Osjećate li da što god radite, nikad nije dovoljno dobro? Niste dovoljno uspješni? Niste dovoljno lijepi? Niste dovoljno pametni? Popis je dugačak i ako se osjećate kao da čitav život pokušavate ugoditi svojim roditeljima i pretjerano se trudite kako biste zadobili njihovu ljubav i odobravanje, možda imate prekritične roditelje.

Roditelj koji želi imati kontrolu

Ako dođe do razlika u mišljenjima, vi ste strana koja popušta? Ako nema kompromisa i čini vam se da su vaše želje i potrebe nebitne, roditelj vas pokušava kontrolirati.

Ako pokušate raspravljati, takav roditelj će vas podsjetiti da ste nezahvalni. To su osobe koje manipuliraju i pokušavaju vas oblikovati kako biste učinili ono što oni žele. Čini se kao da vas posjeduju i da je vaša jedina svrha usrećiti ih.

Toplo-hladan roditelj

Niste sigurni voli li vas roditelj ili mrzi. Svaki put kad imate posla s njim, osjećate se tjeskobno i pretjerano oprezno. Ako morate paziti na sve što radite i kažete, imate toplo-hladnog roditelja.

Distanciran roditelj

Ovaj tip roditelja je potpuna suprotnost roditelju koji pretjerano kontrolira. To je roditelj koji odaje dojam da nikada nije prisutan, ni fizički, a ni emocionalno. Takav roditelj je zaokupljen vlastitim životom, a vi ili ono što radite ga malo ili nimalo ne zanima.

Riječ je o osobama koje vam odgovaraju jednom rečenicom, ne postavljaju vam nikakva pitanja, a ipak rado sat vremena govore o sebi. Djeca ovakvih roditelja često imaju osjećaj da nisu dovoljno zanimljiva ili važna da bi privukla pozornost na sebe.

Kako se nositi s teškim roditeljem?

Moramo imati na umu da su osjećaji koje naši roditelji u nama izazivaju sada, u odrasloj dobi, uvjetovani i ukorijenjeni u nama od djetinjstva. Ali to ne znači da smo osuđeni na propast do kraja života. Problem je u tome što vrlo malo ljudi svjesno preispituje svoj odnos s roditeljima ili ide na terapiju da bi razumjeli i naučili kako bi mogli promijeniti te obrasce. 

Prvo, shvatite da je vaš roditelj osoba čiji je karakter formiran njihovim iskustvima. Nije vjerojatno da će se roditelj promijeniti jer vi to želite. Riješite se idealne slike roditelja u glavi i ne pokušavajte uvjeriti roditelje da su u krivu. Preuzmite odgovornost za sebe, budite odrasla osoba kakva jeste i odredite čvrste granice. Prestanite od roditelja tražiti ljubav i potvrdu te ostavite po strani svoj strah od odbijanja. Na kraju, slobodno donesite drukčiju odluku od one koja odgovara vašem roditelju, imajte strpljenja i budite dosljedni u svom pristupu, savjetuje Linley.

Pročitajte više