Povećanje minimalne plaće i studentske satnice - saznajte kako dodatno uštedjeti

Foto: Press

Minimalne plaće u 2024. godini iznosit će 840€ bruto, odnosno slijedi nam povećanje od 20% ili 140€ u usporedbi sa sadašnjom minimalnom plaćom, koja iznosi 700€ bruto. Što to znači za nas? Znači da će svi koji primaju minimalne plaće od siječnja dobijati nekih 100€ više, tj. neto plaća će im iznositi oko 667€. Osim povećanja minimalne plaće, od 2024. je također na snazi i povećanje studentske satnice te će studenti od sada umjesto 4,48€ primati 5,25€ na sat.

Uključite uštedu u svoj proračun s obzirom na općenito povećanje cijena zadnjih nekoliko godina koje nas je pogodilo nakon prelaska na euro, ratnih i raznih drugih zbivanja u svijetu, ovo povećanje plaća je malo olakšanje u odnosu na troškove života. Stoga donosimo nekoliko prijedloga koji će vam pomoći dodatno uštedjeti.

Ponekad je najteža stvar kod uštede novca upravo započeti. Ovaj vodič korak po korak može vam pomoći da razvijete jednostavnu i realističnu strategiju kako biste mogli štedjeti za sve svoje kratkoročne i dugoročne ciljeve.

Zabilježite svoje troškove

Prvi korak do veće uštede novca je utvrđivanje troškova. Pratite sve svoje troškove - to znači svaku kavu, kućanske potrepštine, čak i napojnice, kao i redovite mjesečne račune. Bilježite svoje troškove kako vam je najlakše - olovkom i papirom, proračunskom tablicom ili besplatnom aplikacijom.

Kada dobijete svoje podatke, organizirajte brojeve po kategorijama, kao što su namirnice, režije, gorivo, hipoteka, i sl. i zbrojite svaki iznos. Upotrijebite svoje kreditne kartice i bankovne izvode kako biste provjerili jeste li uključili sve.

Uključite uštedu u svoj proračun

Nakon što napravite izračun potrošnje, možete raditi proračun za dalje. On će vam dati do znanja vaše troškove u odnosu na vaše prihode - nakon čega možete planirati, a i ograničiti svoju potrošnju. Uračunajte sve troškove, pa tako i one koji se pojavljuju periodično, primjerice održavanje automobila.

Uključite kategoriju štednje u svoj proračun i pokušajte uštedjeti iznos koji vam se u početku čini ugodnim. Planirajte na kraju povećati svoju ušteđevinu do 15 do 20 posto svojih prihoda. Primjerice, kod kupovine namirnica, kozmetike, elektroničkih uređaja, pa i svega ostalog, planirajte kupnju unaprijed te koristite periodične popuste i akcijske cijene koje trgovine nude. Na stranici Kimbino prelistajte brojne kataloge raznih trgovina te planirajte kupovinu u skladu s popustima na određene proizvode.

Pronađite načine za smanjenje potrošnje

Ukoliko ne uspijevate uštedjeti koliko ste zacrtali, možda biste trebali razmisliti o smanjenju troškova. Odredite nebitne stvari, kao što su zabava i objedovanje vani, na koje možete potrošiti manje. Potražite načine da uštedite na svojim fiksnim mjesečnim troškovima, kao što je osiguranje automobila ili tarifa za mobitel.

Postavite ciljeve štednje

Postavljanje ciljeva je jedan od najefikasnijih načina za uštedu novca. Započnite razmišljanjem o tome na čemu biste mogli štedjeti - i kratkoročno i dugoročno. Nakon toga razmislite koliko bi vam novca trebalo. Isto tako, treba procijeniti koliko bi vam vremena trebalo za uštedu cifre koju ste odredili.

Uobičajeni kratkoročni ciljevi: 

  • fond za hitne slučajeve
  • godišnji odmor
  • predujam za automobil, itd.

Uobičajeni dugoročni ciljevi: 

  • predujam za dom
  • projekt preuređenja
  • obrazovanje vašeg djeteta
  • odlazak u mirovinu, itd.

Nakon izračuna razlike vaših troškova i prihoda, vaši će ciljevi vjerojatno imati najveći utjecaj na to kako raspoređujete svoju ušteđevinu. Učenje kako odrediti prioritet svojih ciljeva štednje može vam dati jasnu ideju o tome kako rasporediti svoju ušteđevinu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.