Poznata instagramerica Lutak za Index Mame: Sve radim spontano, iz srca i slušajući svoj instinkt

Foto: Privatan album
 
PREKRASNA brineta, manekenka s uspješnom internacionalnom karijerom, odrasla u velikoj obitelji, okružena s četiri sestre i tri brata, dvadesetosmogodišnja Božena Jelčić, porijeklom je iz Čapljine a trenutno živi u Njemačkoj.  
 
Na instagramu poznatija kao Lutak, njezine fotografije svakoga dana oduševljavaju followere diljem svijeta, zbog fantastičnih modnih kombinacija, ali i njezine male obitelji. Prije svega majka, supruga i domaćica, pa tek onda manekenka i mnogima modna ikona.
Trudna Božena nam je otkrila hoće li sin David dobiti bracu ili seku…
 
Prvo nam otkrijte od kuda nadimak Lutak? 
 
Nadimak Lutak sam dobila od supruga, htio je nešto drugačije i originalnije. Pa mi je tako Lutak postao nickname za skoro sve.
 
S obzirom da ste pred sami kraj trudnoće, možete li nam reći kako je protekla trudnoća, jeste imali kakvih posebnih trudničkih želja? 
 
Ušla sam u 9. mjesec trudnoće tako da sad smo u isčekivanju svaki dan. Nisam imala nikakvih posebnih želja, čak ni u prvoj trudnoći.
 
 
Možete li nam otkriti hoće li David dobiti bracu ili seku?
 
Bracu!
 
Imate li ime za Davidovog bracu?
 
Imamo par njih u igri, ali vjerujem da će biti kao i sa Davidom, kada se beba rodi izabrat ćemo i pravo ime. 
 
Razlikuju li vam se trudnoće, prva od druge?
 
Malo su se razlikovale u početku. U prvoj trudnoći nisam imala nikakve simptome ni tegobe, osim velike količine nakupljene vode u tijelu. U ovoj trudnoći su mi prva tri mjeseca bila popraćena mučninama, velikom pospanošću i umorom. David, dok je bio u trbuhu bio jako mirna beba, al zato ova ne staje, udara stalno, stalno je u pokretu i imam osjećaj da ne spava ali baš nikako, obadvije trudnoće sam nakupila veliki broj kilograma, s Davidom 30 a u ovoj za sada 25…Točnije, problem mi je što moje tijelo zadržava vodu i to mi malo zadaje tegobe, bolove u leđima. Termin mi je točno na Davidov rođendan 15.12 (ne planirano) iako, beba je naprednija tako da doktorica kaže da mogu očekivati  porod i ranije.
 
 
Jeste li Davida morali nešto posebno pripremati na dolazak brace?
 
Pričamo često, iako mislim da i nije baš svjestan cijele situacije. Vidi da se priprema sve za bebu, dude, bočice, igračke. Ali mislim da tek kada beba dođe doma da će zapravo postati svjestan svega. On se navikao na to da je beba u trbuhu i imam osjećaj da misli da će beba tu ostati haha…
 
Kako odgajate Davida, koje vrijednosti mu želite usaditi, a što svakako izbjeći?
 
Kao i svaka majka imam želju da mi dijete odraste u dobru i poštenu osobu, psihički jaku i karakternu. Tim više zato što je u pitanju dječak.
 
Tko je stroži roditelj, mama ili tata?
 
S obzirom da tata većinu vremena provodi na poslu, on je taj koji je vise popustljiv. Ne vidi ga po cijeli dan onda kad dođe doma navečer ili vikendom kad smo zajedno tata ruši sve mamine zakone haha…Nisam stroga majka, al volim da se drži rasporeda, tipa odlazaka na spavanje uvijek u isto vrijeme, pranja zubića...
 
Kakav ste tip majke, paničarka ili više kul?
 
Pa nisam paničarka ni malo, za razliku od supruga. Njega panika uhvati kad David krene šmrckati i kašljati, dok mene zeza kako sam ja dosta hladna po tom pitanju. On uvijek pazi je toplo obučen kada ide vani kada je zima, je li ovo je li ono, a ja sam totalno opuštena po tom pitanju. Kada padne i kad se udari ili ako se razboli, sve su to neizbježne stvari kad je malo a pogotovo aktivno dijete u pitanju.
 
Pomaže li vam suprug u odgoju i kućanskim poslovima?
 
U odgoju da, jer mislim da je u odgoju muškog djeteta jako bitna uloga oca, i očev autoritet. A u kućnim poslovima baš i ne, iako od njega to i ne očekujem a i ne tražim. Više mi je nego dovoljno što sam iza sebe složi svoje stvari.
 
 
Kakvo vam je iskustvo s poroda? Je li suprug bio prisutan na porodu?
 
Suprug je prisustvovao, on je prekinuo pupčanu vrpcu. A s obzirom da je David bio velika beba morala sam na carski, tako da sam porod kao porod je protekao bez problema, al oporavak je bio kritičan, bolan i dug. Imala sam dosta poteškoća, jako nisko željezo koje nisam mogla nikako popraviti i to mi je još više otežavalo oporavak.
 
Jeste li dojili?
 
Da, ali nažalost samo prvih 6 mjeseci. Iako sam htjela bar prvu godinu ga dojiti jer mi je bilo puno lakše nego pripremati bočice, tim više jer smo stalno u to vrijeme putovali, ali David nije htio više.
 
Koliko vas je majčinstvo promijenilo?
 
Majčinstvo me i nije nešto puno promijenilo, tim više što sam odrasla u velikoj obitelji, sa 4 sestre i 3 brata (ja sam druga po redu ). Od 9-te godine sam imala tu obavezu starije sestre i majke, jer se mama 6 mjeseci nakon poroda brata vratila na posao. Tako da smo ja i starija sestra doslovno odgojili četvero mlađe braće i sestara… Ali sada kada imam svoju djecu mogu reći da sam kompletna osoba i da su me  ispunili. Uživam u majčinstvu!
 
Ima li nešto što ste mislili prije prve trudnoće, naprimjer,  da ćete se čvrsto držati nekih odgojnih metoda pa kada ste rodili neke stvari su pale u vodu?
 
Iskreno o nekim metodama i nisam nešto previše razmišljala. Sve radim spontano, iz srca i slušajući svoj instinkt. Prije svega smo dobri prijatelji, ali zna i poštuje da je moja zadnja. I sve nekako radimo kroz taj prijateljski odnos, kroz igru, kroz priču. Iako moram priznati da to što sam sama tu (bez baka, djedova, teta…) Jako utječe na naš dobar odnos, jer osim mene i tate nema nikoga drugog slušati.
 
 
Ima li neka smiješna anegdota koju biste mogli izdvojiti sa Davidom?
 
Pa sad što je stariji sve ih je više i više. Velika je pričalica, pametnjaković. Sad je u tim godinama da stalno nešto izvaljuje, provaljuje. S obzirom na moju trudnoću jako je fokusiran na trudnice pa svakoj trudnici bez imalo pardona priđe i pita jesu li i one progutale bebu, i da moraju znati da to nije lijepo jer se bebe ne jedu.
 
Koja vam je najdraža zajednička aktivnost s njim?
 
Pa ne bih mogla izdvojiti najdražu. Pokušavam stalno nešto mijenjati, da nešto novo istražujemo, sada je u fazi kada voli ići u zoološki vrt, u parkove, istraživati životinje, ribice… Sad je ona „teška“ faza kada ga zanima sve, tisuću zašto i kako .
 
 
 

 

Pročitajte više