Primalje upozoravaju: Za deset godina trećina nas odlazi u mirovinu

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

5. svibnja obilježava se Međunarodni dan primalja. Tim povodom i ove godine brojne hrvatske bolnice otvorile su svoja vrata budućim roditeljima kako bi iz prve ruke mogli saznati odgovore na sva pitanja u vezi s porodom i babinjima.

Tako su buduće majke i očevi posjetili Županijsku bolnicu Čakovec, dok je Hrvatsko društvo medicinskih sestara, tehničara i primalja bilo domaćin u Klinici za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb.

Međunarodni dan primalja 05.05.2023. na Međunarodni dan primalja se u ŽB Čakovec već tradicionalno održavaju Dani...

Objavljuje Županijska bolnica ČakovecPonedjeljak, 6. svibnja 2024.

Da situacija nije bajna, upozorila je Hrvatska komora primalja. Naime, tvrde kako Hrvatskoj prijeti nestajanje profesije primalja jer će za desetak godina trećina njih otići u mirovinu.

"Zabrinjavajuća je činjenica da je gotovo trećina aktivnog članstva, 870 članica upisanih u Registar Hrvatske komore primalja, starosne dobi od 54 do 64 godine života. Sasvim je jasno da će najkasnije za deset godina sve one imati uvjete za odlazak u mirovinu. Situacija je alarmantna jer prijeti nestajanje cijele regulirane profesije", priopćila je Komora.

Upozorili su i na lošu teritorijalnu raspodjelu studija za primalje, koji se nalaze samo u Rijeci i Splitu. Rješenje vide u otvaranju studija primaljstva u Zagrebu ili okolici, što bi uklonilo probleme udaljenosti i financijski rasteretilo buduće primalje.

Danas smo u Klinici za ženske bolesti i porode Kbc Zagreb obilježili Međunarodni Dan primaljstva. Zahvaljujemo se...

Objavljuje Hrvatsko društvo medicinskih sestara - tehničara i primaljaPonedjeljak, 6. svibnja 2024.

Inače, ovogodišnji Međunarodni dan primalja u znaku je borbe protiv klimatskih promjena, zagrijavanja i onečišćenja planeta te njihova utjecaja na zdravlje žena i novorođenčadi.

> Upoznajte primalje: Rade danju, noću i vikendima, ali posao ne bi mijenjale ni za što

Pročitajte više