Psići u ophodnji i Moj mali poni djecu uče diskriminaciji, tvrdi studija

Foto: Instagram

REZULTATI novog istraživanja upozoravaju da omiljeni crtići uče vašu djecu predrasudama.

Istraživanje nazvano "Is TV Making Your Child Prejudiced?" tvrdi da je omiljena dječja zabava, gledanje crtića, jedan od glavnih krivaca za negativan odnos prema manjinama i usvajanje stereotipa.

Na udaru kritika su se našli brojni planetarno popularni crtići. Tako se crtiću "Psići u ophodnji" predbacuje prikaz spolne neravnoteže, dok crtić "Moj mali poni" ima problem s prikazivanjem klasnih razlika. Nadalje, u izvješću se tvrdi da dječji crteži i televizijske emisije ne predstavljaju na odgovarajući način likove negroidne i mongoloidne rase, etničke manjine, LGBT zajednicu, osobe s invaliditetom, žene i radničku klasu.

Istraživači su do ovih zaključaka došli unatoč činjenici da je "Moj mali poni" uveo par istoga spola, dok je crtić "Vatrogasac Sam" nedavno predstavio Hannah Sparkes, koja je u invalidskim kolicima. Naime, studija tvrdi da je potrebno još mnogo posla po tom pitanju.

Inače, istraživanje je proveo londonski centar za obrazovanje, Hopster, a njime je obuhvaćena analiza 50 popularnih dječjih televizijskih emisija. Istraživači su zaključili kako je postignut napredak, ali su ustvrdili da "treba još raditi kako bi se pozitivno utjecalo na percepciju naše najmlađe generacije".

"Mnoge predstave namijenjene predškolskoj djeci su zabavne i edukativne, ali iz našeg istraživanja jasno je da se stereotipi i dalje uvlače u njih. Važno je da se djeca iz svih vrsta obitelji vide na predstavama koje gledaju", objasnio je Nick Walters, osnivač Hopstera.

Naime, primjera radi, u izvješću se tvrdi da je u svega devet posto promatranog materijala prikazana radnička klasa, dok je u svega 16 posto sadržaja prikazana invalidnost i to često s negativnim konotacijama. Također, u sedam posto analiziranih televizijskih emisija predstavljeni su LGBT likovi.

Velik problem je i postojanje rodnih stereotipa, jer kako se navodi u ovom izvješću, animirani filmovi i dalje imaju tendenciju prikazivati "dječake koji se bore" i "djevojčice koje su orijentirane na izgled i ljepotu".

"Predškolci kao sljedeća generacija trebaju gledati programe koji ih pozivaju u svijet u kojem se slave razlike", uvjeren je dječji i pedagoški psiholog Laverne Antrobus te je istaknuo kako roditelji moraju paziti na sadržaj koji njihova djeca gledaju jer on ima velik utjecaj na njihovo shvaćanje svijeta oko sebe.

"Dječji TV ima potencijal oblikovati stavove sljedeće generacije, zbog čega je toliko važno da različitosti prikazuje na ispravan način", zaključila je Warren Kirwan iz humanitarne organizacije Scope.

Pročitajte više