Psihijatar: Gubitak roditelja u djetinjstvu može dovesti do problema u odrasloj dobi

Foto: Pexels

Dugo vremena znamo da tuga može uzrokovati probleme s fizičkim zdravljem, ali što je sa specifičnim situacijama poput gubitka roditelja u djetinjstvu? Psihijatar Sohom Das pozabavio se tim pitanjem u videu objavljenom na svom YouTube kanalu. Rekao je da takva tuga može dovesti do niza negativnih emocija, uključujući anksioznost i depresiju.

Video je nazvan The Effect of Losing A Parent Before Parenthood, a uključuje i statistiku o tome koliko djece ostaje bez roditelja.

"Oko pet posto mladih ostane bez roditelja prije odrasle dobi. To je zapravo iznenađujuće puno", rekao je dr. Das, pa pojasnio s kakvim je negativnim ishodima povezan gubitak roditelja.

"To je situacija koja može uzrokovati tjeskobu, depresiju, produljenu reakciju žalovanja i negativne učinke na samopouzdanje. Negativni ishodi mogu se nastaviti u odrasloj dobi. Gubitak roditelja u djetinjstvu povećava rizik od samoubojstva u budućnosti i zlouporabe supstanci. Može utjecati čak i na to kako ćemo pristupati odnosima s drugima u smislu povezivanja i emocija", pojasnio je.

Njegov video povezan je sa studijom objavljenom u ožujku 2023., u kojoj su istraživači s Instituta Karolinska u Švedskoj proučavali tugu.

Prema dr. Dang Weiju, "otkriveno je da su pojedinci koji su izgubili bliskog člana obitelji imali veći rizik od fibrilacije atrija, bolesti srca, infarkta miokarda, moždanog udara i zatajenja srca od onih koji nisu izgubili bliskog člana obitelji". Jednako tako, "roditelji koji izgube dijete izloženi su riziku od istih negativnih zdravstvenih ishoda".

Ostala stanja koja je naveo uključuju povećani rizik od bolesti srca i raka, problema s pamćenjem, probavnih problema i autoimunih bolesti, kao što je reumatoidni artritis.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.