Psiholog otkriva tri granice koje bi svaki par trebao poštivati u vezi

Foto: Unsplash

Ljubav, romantika i veze dijelovi su života koji ne dolaze s uputama. Iako se može činiti očiglednim da je ljubav važna za vezu, održavanje ispunjavajućeg i stabilnog odnosa zahtijeva više od same želje i strasti. Veze su dinamične i na njih utječu mnogi čimbenici. Bez jasnih smjernica ili plana, parovi nemaju drugog izbora nego sami se snalaziti u složenosti svojih veza.

Na ovom putovanju ne može se prenaglasiti važnost postavljanja granica.

Psiholog Mark Travers tvrdi da su granice ključne za partnere jer osiguravaju da je njihova ljubav bezuvjetno zaštićena i stabilna, usprkos preprekama. Stoga je izdvojio tri granice koje bi svaki par trebao uzeti u obzir.

1. Granice vremena pred ekranom.

Previše vremena pred ekranima udaljava partnere, tvrdi Travers.

"Studija pokazuje da prisutnost pametnih telefona ometa dublju komunikaciju i emocionalnu povezanost među partnerima, osobito kada su zajedno. Situacija u kojoj su oba partnera zaronjena u svoje digitalne svjetove dok su zajedno, može dovesti do osjećaja razdvojenosti", rekao je za Psychology Today.

U takvim situacijama granice mogu promicati neometanu intimnost i razgovor, čime se odnos štiti od utjecaja tehnologije.

2. Granice za zajedničke odgovornosti.

Travers objašnjava da neravnomjerna podjela kućanskih poslova može stvarati razdvojenost među partnerima. "Promicanje jednakosti u obavezama i otvorena komunikacija ključni su za očuvanje zdravih odnosa", dodao je.

3. Granice za brigu o sebi.

Nedostatak brige o sebi i osobnog vremena može uzrokovati udaljenost između partnera. Kada se zanemare vlastite potrebe, osjećaji iscrpljenosti mogu otežati autentično povezivanje s partnerom. "Važno je uspostaviti granice koje potiču ravnotežu između zajedničkog vremena i osobnog rasta te podržati partnere u brizi o sebi", zaključio je Travers.

Pročitajte više