Psiholog: Ova jednostavna fraza od pet riječi može uništiti svaku vezu

Foto: Shutterstock

U današnjem modernom i brzom svijetu, gdje se često suočavamo s nizom obaveza i distrakcija, ponekad zanemarujemo izazove i probleme u vezi. Kao rezultat toga, često posežemo za frazom "Ne brini, sve ćemo riješiti" kao brzim rješenjem. Međutim, psiholog Jeffrey Bernstein tvrdi da ova fraza može biti dvosjekli mač u partnerstvu, bilo da se radi o romantičnoj ili nekoj drugoj vezi.

"Iako je često namijenjena da ohrabri i pruži nadu u izazovnim vremenima, njezina redovita upotreba bez značajne radnje može narušiti povjerenje i uništiti partnerstvo", objasnio je za Psychology Today.

Naveo je tri primjera kako ova fraza može negativno utjecati na odnose.

1. Lažno uvjeravanje

"Kada se problemi u vezi pogoršaju jer jedno netko ne poduzima konkretne korake za pronalazak rješenja, to dovodi do sumnje i frustracije, što na kraju uništava odnos", pojasnio je Bernstein.

2. Nedostatak odgovornosti

"Kada se u odnosu izbjegava ozbiljan razgovor o problemima i pretjerano koristi fraza "Ne brini se, sve ćemo riješiti", to može negativno utjecati na tu vezu", kaže psiholog.

Dakle, umjesto da se partneri direktno suoče s problemima i preuzmu odgovornost za pronalaženje rješenja, oslanjaju se na prazna obećanja o rješenju, bez aktivnog uključivanja u rješavanje problema. To može uništiti vezu, napominje Bernstein.

3. Problemi u komunikaciji

Bernstein objašnjava da, ako opušteniji partner konstantno koristi frazu "Ne brini, sve ćemo riješiti", bez rješavanja problema, to može dovesti do rasprava. Osim toga, dovodi i do napetosti, a sve to može postupno uništiti vezu.

"Dok je nuđenje sigurnosti i optimizma korisno u svakom partnerstvu, jednako je važno da partneri potkrijepe svoje riječi smislenim djelovanjem i istinskim naporom da se pozabave izazovima. U suprotnom, pretjerana upotreba 'Ne brini, riješit ćemo to' može postupno narušiti povjerenje, komunikaciju i odgovornost, što u konačnici dovodi do pogoršanja odnosa", zaključio je Bernstein.

Pročitajte više