Psihologinja otkriva zašto bi svi roditelji trebali poticati samostalnost kod djece

Foto: Pexels

Razvoj samostalnosti kod djece ključan je dio njihovog odrastanja. Postepeno prepuštanje odgovornosti omogućuje djeci da razviju vještine potrebne za svakodnevni život. Kroz obavljanje jednostavnih zadataka samostalno, poput odijevanja ili pripreme jednostavnih obroka, djeca stječu samopouzdanje i osjećaj neovisnosti. Dječja psihologinja i edukatorica za odgoj Jaimie Bloch na Instagramu je izdvojila još nekoliko razloga zašto je važno poticati samostalnost kod djece.

  1. Promiče samopouzdanje i samopoštovanje, kao i motivaciju i ustrajnost u školi.
  2. Potiče samopouzdanje o sposobnostima, dopuštajući djeci da osjećaju da imaju kontrolu nad svojim životom. Daje im uvjerenje da su sposobna brinuti se za sebe, što ih čini otpornima na izazove.
  3. Doprinosi osjećaju kontrole nad životom i neutralizira negativan utjecaj stresa i tjeskobe.
  4. Razvija razinu samosvijesti i osjetljivosti prema drugima što ih uči da pomažu ljudima oko sebe.
  5. Donošenje odluka i odabira doprinosi odgovornosti i shvaćanju da akcije imaju posljedice koje se odvijaju u stvarnom životu.
  6. Pomaže im razviti važne vještine: rješavanje problema, donošenje odluka i slično, npr. planiranje, vaganje za i protiv, donošenje informiranih odluka i organiziranje ideja u djela.

"Dok su djeca mala, provodimo puno vremena donoseći odluke u njihovo ime. Često može doći do točke gdje mislimo da znamo što je najbolje za njih, ali takvo ponašanje ne pomaže djeci da razviju osjećaj neovisnosti. Kad primijenimo fleksibilan pristup odgoju, to nam omogućuje da se oslobodimo svojih očekivanja i uvjerenja o tome kako bi se naša djeca trebala ponašati", zaključuje Bloch.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.