Psihologinja otkriva četiri uobičajena razloga zašto ljubavne veze ne uspijevaju

Foto: Pexels

Većina nas ulazi u vezu s idejom da će trajati. Nadamo se da ćemo pronaći pravu osobu koja nas razumije, slaže se s nama i ima slične ciljeve i interese kao i mi. Ipak, unatoč tome, neke veze na kraju završe. Iako možemo romantizirati "savršeno" partnerstvo, stvarnost je da veze zahtijevaju trud, a ako ga nedostaje, partneri se mogu suočiti s izazovima i razočaranjima.

Psihologinja Annie Tanasugarn otkrila je još četiri najčešća razloga zbog kojih ljubavne veze ne uspijevaju.

1. Prijezir

"Prijezir je možda najveći pokazatelj neuspjeha veze. Mnogo puta prijezir je neverbalan i izražava se kroz ruganje i govor tijela, primjerice podsmjehivanjem i kolutanjem očima", kaže Tanasugarn za Psychology Today. Osim toga, prijezir se također može vidjeti kroz sarkazam, primjedbe ili odbacivanje.

"Kada se osjećaj prijezira uvuče u vašu vezu, može se činiti kao da je vaš partner protiv vas ili kao da neprestano 'hodate po jajima' oko njega", dodaje psihologinja.

2. Nedostatak povjerenja

Povjerenje je povezano s osnovnom potrebom za sigurnošću i dosljednošću u romantičnim odnosima. "Problemi s povjerenjem mogu se u vezi pokazati kao ljubomora, kontrola, manipulacija, nerealna očekivanja i emocionalna ili fizička nevjera", ističe Tanasugarn.

3. Problemi u komunikaciji

Zdrava komunikacija uključuje aktivno slušanje, razmišljanje i empatiju. Ako su u vezi prisutni problemi u komunikaciji, to može uključivati ometanje, međusobno pregovaranje i opći osjećaj emocionalne nepovezanosti, tvrdi psihologinja.

4. Nedostatak ulaganja truda

Za odnose je potreban rad. Tanasugarn napominje da se od oba partnera zahtijeva ulaganje truda kako bi pomogli održati i izgraditi svoju vezu.

"Jedan od najvećih pokazatelja završetka veze je kada jedan ili oba partnera nemaju predanosti ili su u vezi kako bi spriječili da budu sami. Kada se partner prestane truditi ili postane emocionalno nepovezan, to je znak da veza možda nije održiva. Iako nijedna veza nije savršena, važno je da dobre strane nadmaše one loše kako bi odnos bio zdrav i uspješan", zaključila je psihologinja.

Pročitajte više