Psihologinja: Sretna djeca imaju roditelje koji prakticiraju sedam navika

Foto: Pexels

Iako je odgoj djece prekrasno iskustvo, može biti i vrlo zahtjevan. Sreća djece najveći je prioritet mnogih roditelja, no zbog ubrzanog načina života i brojnih obaveza, možda ne mogu uvijek značajno utjecati na raspoloženja svoje djece.

Ipak, postoje neke roditeljske navike koje mogu povezati obitelj. Edukatorica za odgoj, majka i dječja psihologinja Jaimie Bloch podijelila je sedam savjeta kako mame i tate mogu postati roditelji koje njihova djeca vole, te istovremeno pozitivno utjecati na njihovu sreću.

Evo što je izdvojila u novoj objavi na Instagramu.

  1. Nemojte ništa shvaćati osobno. Sjetite se da ponašanje vaše djece odražava kako se ona osjećaju prema sebi, a ne koliko ste vi dobri roditelji.
  2. Prisjetite se vremena kada ste vi bili dijete ili tinejdžer. Pokušajte se sjetiti kako ste se osjećali i što bi vam tada pomoglo.
  3. Provodite kvalitetno vrijeme zajedno. Uključite se u njihove interese kako biste ojačali povezanost.
  4. Pronađite kreativne načine za komunikaciju i razgovor. Bloch ističe da je njihov omiljeni način razgovor u autu na putu do određene aktivnosti ili prije spavanja.
  5. Pružajte bezuvjetnu ljubav i podršku. To znači suzdržavanje od osuđujućih komentara.
  6. Budite primjer odnosa kakav želite imati sa svojom djecom. Uzajamno poštovanje puno znači.
  7. Budite zabavni i smijte se. Djeca i tinejdžeri su bolji kad je atmosfera lagana i zabavna. Nađite vremena za sretne i pozitivne uspomene i iskustva.

"Svi težimo biti roditelji koje naša djeca vole, ali kako to možemo postići? Postoje određene vrste roditeljskih praksi koje možemo koristiti većinu vremena kako bismo ojačali vezu s našom djecom. Evo nekoliko navika koje možete primijeniti u svom roditeljstvu: bezuvjetna ljubav i prihvaćanje, aktivno slušanje, kvalitetno vrijeme, poštovanje i usmjeravanje, vođenje primjerom, strpljenje i razumijevanje", zaključuje Bloch.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.