Psihologinja za Index objašnjava kako pripremiti dijete za dolazak brata ili sestre

Foto: Shutterstock

DOLAZAK novog člana obitelji vrlo je stresan za roditelje, ali i za djecu. Psihologinja Ivana Kober Vrbat objasnila nam je kako roditelji na određene načine mogu pripremiti dijete za dolazak mlađeg brata ili sestre. Kako kaže, dolazak novog člana u obitelj za starije je dijete velika promjena i možemo očekivati različite reakcije.

''Srećom, postoje načini kako im možemo olakšati. Već tijekom trudnoće možemo pričati starijem kako će dobiti bracu ili seku te kako u maminom trbuhu živi beba. Dobro je najaviti i pripremiti ih da će mama otići u bolnicu par dana i da će se vratiti s bebom. Za to nam mogu poslužiti i različite slikovnice koje obrađuju takve teme'', savjetuje psihologinja.

Djeca vole sudjelovati, stoga je dobro da pomognu u pripremi za bebu, naprimjer pomažu u pripremanju sobe za bebu na način koji je za njih siguran i primjeren njihovoj dobi. Mogu izabrati i neku igračku koju će pokloniti djetetu kada stigne kući iz rodilišta.

''Također, poznati je trik i da beba donese poklon starijem bratu ili seki kada dolazi iz rodilišta kako bi starije dijete prvi susret s bebom povezalo s ugodnim doživljajem poklona. Djeca vole rutinu i predvidljivost, to im daje sigurnost. Zato je dobro da i nakon dolaska bebe dijete zadrži neku svoju rutinu koju je imalo i prije dolaska bebe'', dodaje Kober Vrbat.

Njezina je preporuka izbjegavati još neku promjenu u djetetovu životu ako na to možemo utjecati, primjerice istovremeno odvikavanje od pelena ili dude ako se baš tada očekuje porod.

Što očekivati od starijeg djeteta kada dođe beba?

Kada dođe beba, izazovi su mnogobrojni, kako za roditelje tako i za djecu. Isprva se može činiti kako starije dijete nije zainteresirano za bebu, a tek kasnije počne pokazivati ljubomoru i teškoće prilagodbe. I to je normalno. Također, starije dijete može početi pokazivati neka regresivna ponašanja koja je ''prerastao''.

Kako objašnjava psihologinja, ako se starije dijete već odviknulo od dude, može ponovno početi tražiti dudu i to je sasvim normalno. Ponekad starije dijete počne tražiti da ga mama ili tata ljuljaju kao bebu ili ulazi u bebina kolica, ponekad počne pričati kao beba i slično. Takva ponašanja su potpuno normalna i ne treba ih ispravljati, otkriva.

''Treba dopustiti djetetu da se s novom situacijom nosi na način koji je za njega primjeren. Stoga slobodno uzmite dijete u ruke i ljuljajte ga kao bebu. Starije dijete može biti i pojačano razdražljivo, mogu se narušiti dosadašnji ustaljeni obrasci spavanja. Sva ta ponašanja su normalna ako traju kraći period i najčešće se dijete relativno brzo privikne i vrati se svojim uobičajenim obrascima ponašanja'', kaže Kober Vrbat.

Dodaje i kako pritom ne treba zanemariti mentalno zdravlje majke, koja uz sve hormonske promjene kroz koje njezino tijelo prolazi i neispavanost također treba proći prilagodbu na novu situaciju s dvoje djece koji trebaju njezinu pažnju. Često ova situacija kod majki stvori osjećaj krivnje jer se sada ne može starijem djetetu posvetiti jednako kao prije.

Postoje stvari koje je bolje izbjegavati

Postoje i određene stvari koje, kako kaže, roditelji nikako ne bi smjeli raditi kada dođe beba, a tiče se starijeg djeteta. Prva od tih stvari odnosi se na posramljivanje djeteta ili kažnjavanje zbog emocija koje osjeća.

''Primjerice, ne bi bilo dobro djecu slati u kut ili na neki drugi način ih kažnjavati ako plaču. Ne treba im braniti da iskazuju emocije, dobro je dopustiti im da plaču kada im je teško i utješiti ih zagrljajem, poljupcem ili na neki drugi nježan način. Roditelji u takvim situacijama mogu reći 'vidim da ti je stvarno teško, teško je dobiti brata/sestru'', govori psihologinja.

Isto tako, naglašava kako ne trebamo uvijek nuditi rješenja, ponekad je dovoljno verbalizirati i pomoći djetetu da osvijesti svoje emocije i trenutno stanje. Trebamo dati djetetu vremena da se privikne na novonastalu situaciju i biti strpljivi.

''Važno je naglasiti da ovaj period prođe iako se čini da neće nikad. Prođe čak i brže nego što smo očekivali i stvari sjednu na svoje mjesto, djeca se prilagode i iznenade nas ljubavlju i brižnošću koju pokazuju za mlađeg brata ili sestru'', zaključuje.

Pročitajte više