Psiholozi otkrivaju četiri stvari koje rade gotovo svi toksični očevi

Foto: Shutterstock

ODRASTANJE s toksičnim ocem može ostaviti štetne posljedice na psihičko, ali i fizičko stanje djeteta. Velik je problem što djeca često nisu svjesna niti mogu prepoznati da se njihov otac prema njima ne ponaša kako bi trebao, već to u većini slučajeva shvate tek u odrasloj dobi. Kako objašnjavaju psiholozi, postoje određene stvari koje većina toksičnih očeva radi, zahvaljujući čemu ih je mnogo lakše prepoznati.

Prva stvar koju većina toksičnih očeva radi odnosi se na njihovu empatiju, odnosno njezin nedostatak. Psiholozi objašnjavaju kako je empatija sposobnost osobe da primjećuje i razumije tuđe osjećaje. No toksičnim očevima empatije nedostaje jer ju u većini slučajeva ni sami nisu dobivali od svojih roditelja. Otac koji nema empatije ne može se kvalitetno povezati sa svojim djetetom, barem ne na emocionalnoj razini, što ostavlja negativne posljedice na dijete.

Još jedna stvar koju gotovo svaki toksični otac radi jest emocionalno manipuliranje ili ucjenjivanje. Osobe koje se služe ovakvim taktikama najčešće to rade kako bi postigle ono što žele u svakom trenutku, a kada dijete odbije napraviti nešto što roditelj od njega traži, on će ga emocionalno ucijeniti, odnosno izmanipulirati kako bi dijete promijenilo svoje mišljenje.

Toksični očevi također nikada ne poštuju granice kada je riječ o njihovom djetetu. Osim neprestane kontrole, toksični otac bit će sklon stalnom provjeravanju djeteta, nikada ga neće pitati za mišljenje niti će mu biti stalo do djetetovih interesa ili osjećaja. Kako objašnjavaju stručnjaci, toksičan otac uvijek će misliti da ima pravo kontrolirati svaki dio djetetovog života.

I posljednje, ali jednako opasno jest verbalno ili fizičko nasilje. Naime, velika većina toksičnih očeva smatra kako pod svaku cijenu od djeteta mora dobiti ono što želi, a kada određene emocionalne ucjene ne uspiju, oni će uglavnom podlegnuti verbalnom ili fizičkom nasilju.

Pročitajte više