Svi uspješni parovi prakticiraju ovu naviku, tvrde psiholozi

Foto: Pexels

U svojoj potrazi za otkrivanjem što čini ljubav trajnom, psiholozi, istraživači i supružnici John i Julie Gottman intervjuirali su više od 3000 parova, a neke su pratili čak 20 godina.

Naravno, ne postoji formula za dugotrajno partnerstvo, ali parovi koji su godinama bili sretni zajedno, imali su nekoliko zajedničkih stvari, otkrili su Gottmanovi.

Zajednička karakteristika uspješnih parova je sposobnost "popravljanja"

U intervjuu na svojoj platformi za online nastavu "Sessions", psihoterapeutkinja Esther Perel intervjuirala je Gottmanove o njihovom istraživanju. Jedna zajednička karakteristika koju su najuspješniji parovi imali, koju su Gottmanovi otkrili, bila je njihova sposobnost "popravljanja".

"Parovi koji su stvarno bili uspješni nekoliko godina kasnije, bili su oni koji su napravili popravke ako su rekli ili napravili pogrešnu stvar i slično", rekla je Julie Gottman za Perel.

No, popravak ne znači kupiti cvijeće ili počastiti partnera skupom večerom. To može biti pitanje ili komentar koji potvrđuje da je naš partner osoba, a ne neprijatelj.

John Gottman dao je primjer jednog od svojih klijenata koji se upravo posvađao sa svojim partnerom: "Jedan tip je rekao: 'Pa, sad kad smo jedno drugome uništili osobnost, što kažeš na komad torte od sira?'"

Nakon popravka, važno je izraziti pozitivnost

Tijekom jedne od najvećih Gottmanovih studija, otkrili su da omjer pozitivnih prema negativnim interakcijama tijekom sukoba mora biti pet prema jedan.

Za ovu studiju, Gottmanovi su zamolili parove da pokušaju riješiti nesuglasice u 15 minuta. Snimali su sukob, gledali snimke i svaku interakciju kategorizirali kao pozitivnu ili negativnu.

Pozitivne interakcije uključivale su osmijeh, dodirivanje ruke druge osobe ili jednostavno izgovaranje: "Razumijem." Negativne interakcije bile su vrijeđanje ili okrivljavanje druge osobe.

"Promatrali smo parove, bilježili podatke, a zatim ih pustili natrag u 'divljinu'", napisali su u svojoj knjizi The Love Prescription: 7 Days to More Intimacy, Connection, and Joy.

"Parovi koji su zadržali barem omjer pet prema jedan (ili više) tijekom sukoba, i dalje su bili sretni zajedno te još uvijek osjećaju ljubav", zaključuju John i Julie Gottman.

Pročitajte više