Radije biraju karijeru: Mlade žene bez djece zarađuju više od svojih muških kolega

Foto: Shutterstock

NOVO istraživanje provedeno na širem području SAD-a pokazalo je zanimljive rezultate koji se tiču zaposlenih žena i njihovog pogleda na majčinstvo. Naime, prema dobivenim podacima, stručnjaci su došli do zaključka da  mlade žene bez djece imaju više uspjeha u karijeri od svojih muških kolega, a mnoge su zbog toga spremne žrtvovati i stvaranje obitelji.

U studiji, koju je proveo Federal Reserve Bank of St. Louis, pokazalo se da su majčinstvo i obitelj opcija koju većina mladih žena stavlja na posljednje mjesto, a umjesto toga prvenstveno teže financijskoj neovisnosti i uspjehu na poslovnom planu.

Kako prenosi Women's Agenda, sve veći broj žena na području SAD-a odlučuje odgoditi majčinstvo, a kao rezultat toga značajno napreduju u svojim profesionalnim karijerama. To je rezultiralo većim prosjekom plaća u usporedbi s njihovim muškim kolegama, također onima bez djece.

Mnoge žene potpuno otpisuju majčinstvo

Iako ovi rezultati na prvu pokazuju pozitivan trend u poslovnom svijetu, barem kad je riječ o visini plaća i uspjehu mladih žena na vodećim pozicijama, stručnjaci upozoravaju da je stvarnost ipak nešto drukčija. Naime, rezultati su pokazali da mlade žene sve češće odlučuju odgoditi majčinstvo, što nikako nije pozitivna promjena.

Naime, novije generacije ne preferiraju djecu ništa manje od prijašnjih, ali ono što žele u životu ne uključuje nužno i stvaranje obitelji. Naime, način na koji se isprepliću poslovno i privatno u potpunosti se promijenio, kao i ono što se u životima zaposlenih mladih žena smatra bitnim.

Nedavno provedeno istraživanje Pew Research Centra pokazalo je tako da čak 44 posto odraslih žena u Americi bez djece tvrdi da ne razmišlja o osnivanju obitelji, a neke od njih su sigurne da je uopće ne žele jer smatraju da bi to moglo negativno utjecati na njihov poslovni uspjeh i karijeru.

Pročitajte više