Roditelji ne znaju što s djecom kad završi nastava jer nerijetko rade puno duže

Foto: 123RF

OVAJ problem muči mnoge roditelje. Roditelji koji rade osam sati dnevno često ne završavaju s poslom do 16 ili 17 sati, a njihova djeca su u školi do 12 ili 13 sati. 

U zemljama poput Amerike, Australije, Kanade, ali i u Hrvatskoj, jedno od najčešćih pitanja koje si postavljaju roditelji je što u takvim situacijama.

“75 posto žena koje imaju djecu školarce rade. Samo polovica američkih javnih škola nudi produženi boravak, a liste čekanja su poduže”, piše The Atlantic.

Prema istraživanju koje je provela neprofitna udruga After School Alliance, na svako dijete u produženom boravku dolazi dvoje koje bi ga odabralo da im je dostupan.

“Jednostavno ne postoji dovoljno mjesta za djecu koja trebaju brigu nakon nastave, a pronaći alternativu je teško. Većina dadilja nije zainteresirana raditi samo par sati u danu, a takve usluge su mnogima nedostupne jer su poprilično skupe”, navodi The Atlantic.

Taj problem stvara ekonomski i socijalni trošak od 55 milijardi dolara, otkrilo je izvješće koje je objavio Centers for American Progress. Prvo jer mnoge žene ne mogu raditi puno radno vrijeme, a drugi razlog je što mnogi roditelji moraju uzimati slobodne dane koji su uglavnom neplaćeni kako bi brinuli za djecu kad škole ne rade.

Naime, u Americi su škole zatvorene 29 dana godišnje u što nisu ubrojani ljetni praznici. Kad roditelji ne mogu izostati s posla, djeca će vrijeme provoditi pred ekranima, loše se hraniti i razvijati rizično ponašanje, navodi Centers for Disease Control.

Prema pisanju The Atlantica, tri posto osnovnoškolaca i 19 posto srednjoškolaca je prepušteno sebi od 15 do 18 sati.

Moguće rješenje može se pronaći u Skandinaviji. Ondje djeca pohađaju nastavu od 9 do 14 sati, a roditelji rade skraćeno.

Prema statistici, u Finskoj je 2016. 71 posto roditelja odabralo raditi od 35 do 40 sati tjedno, a 19 posto od 30 do 34. Samo deset posto radi duže od tipičnih 40 sati tjedno. 

Usporedbe radi, u Americi je norma više od 40 sati. Prema anketi Gallup iz 2014., prosječan radnik u Americi na poslu tjedno provede 47 sati tjedno, dok je podatak koji iznosi Bureau od Labor Statistics 44 sata.

Pročitajte više